Desetitisíce lidí a hlavně studentů, už má program na příští úterý a středu jasný. Budou poslouchat desítky kapel, tancovat a „pařit“. Prostě bavit se. Město Brno totiž roztancuje tradiční studentský festival Majáles - letos netradičně na Černovické terase.

„Rozšířili jsme program festivalu a čekáme mnohonásobně větší účast lidí, proto jsme museli hledat co největší prostor. A Černovická terasa ve Slatině je ideální,“ sdělila mluvčí festivalu Alžběta Pavlínová. Organizátoři čekají, že na akci letos přijede až čtyřicet tisíc lidí za dva dny. Mariánské údolí v Líšni, kde se akce konala vloni , proto už nestačí.

Několik podií se tak rozprostře na třikrát větší ploše vedle Průmyslové ulice v areálu „Starého letiště“ v brněnské městské části Slatina. Tam navíc nehrozí problémy s hlukem, protože v blízkém okolí sídlí jen firmy.

Posílí doprava

Pětadvacet tisíc lidí za jeden den na jednom místě nenechává klidnými brněnské strážníky ani vedení dopravního podniku.

„Budeme hlídat pořádek a bezpečnost na místě,“ potvrdil mluvčí strážníků Zdeněk Novák. Dnes mají proto městští a státní policisté schůzku s organizátory. „Domluvíme na bezpečnostních opatřeních a zjistíme, kolik bude potřeba nasadit policistů,“ dodal Novák. V pohotovosti bude také dopravní jednotka policie. „Předpokládáme hlavně problémy s parkováním. Doporučujeme, aby návštěvníci využili městskou hromadnou dopravu,“ upozornil Novák.

Dopravní podnik posílí spoje. „Častěji pojede trolejbusová linka 33 a také spoje od Hlavního nádraží k zastávce Staré letiště, odkud se ulicí Průmyslovou lidé dostanou na místo,“ uvedl vedoucí dopravního odboru Jan Seitl. Pořadatelé počítají, že na místě vznikne stanové městečko až pro tři tisíce lidí. „Bude tam sto záchodků, pisoárové kouty a záchody pro invalidy,“ řekla Pavlíková. Invalidé mají s jedním doprovodem vstup zdarma.

Návštěvníky čeká kromě muziky také pivo za pětadvacet korun a festivalová jídla: langoše, bramboráky nebo gyros. Na festival se chystají lidé ze všech koutů Moravy. „Těším se na skvělé kapely a hlavně atmosféru, která je rok od roku lepší,“ prohlašuje například studentka Lenka Šmerdová z Boskovic.