Na plochu bývalého letiště Svazarmu zavítalo přes deset tisíc lidí. Pokud dnes přijde jen o pár tisíc návštěvníků více, stane se brněnská oslava studentstva největší majálesovou akcí v České republice.
„Je tady prostě všechno, co mám rád. Rozhodně vydržím až do konce,“ tvrdil v úterý již kolem druhé hodiny odpoledne dvaadvacetiletý Jiří Brázdil. V tu dobu už na takzvané Černovické terasy proudily davy lidí. Ty přivážely desítky trolejbusů, jež mimořádně nasadil brněnský dopravní podnik.
„Dáme si Nádherný svět!“ uvedl svou píseň frontman slovenské ska skupiny Polemic a jejím názvem vystihl náladu většiny návštěvníků. Pivo teklo proudem a do chytlavých rytmů se vlnily tisíce studentů.
Návštěvníci festivalu mají oproti loňsku ke svým tanečním kreacím dostatek prostoru. Organizátoři totiž zvolili větší prostor, než Mariánské údolí, jež hostilo Majáles minulý rok. „Staré letiště určitě více vyhovuje takové mase lidí. Je tady víc místa jak pro diváky, tak pro muzikanty,“ vysvětlila změnu mluvčí akce Alžběta Pavlínová.
Studenti novou lokalitu uvítali. „Jde o hustotu. Davy lidí nikomu nevadí, ale musí být na větším prostoru. Letos je to mnohem lepší,“ glosoval výběr bývalého letiště Svazarmu student Josef Pasulka.
Někteří příchozí si stěžovali na kontroly u vstupu do areálu. „Kvůli tomu, že jsem měl u sebe cigarety, po mě ochranka chtěla občanský průkaz. Asi nestojí za to se rozčilovat, ale naštvalo mě to,“ uvedl například Petr Kudela.
Podle mluvčí Majálesu to byla výjimka. „Loni byly kontroly zbytečně velké, letos jsme je chtěli zmírnit. Kvůli cigaretám už věk kontrolovat nebudeme,“ slíbila Pavlínová.
Na bezpečnost tisíců lidí dohlíželo kolem sedmdesáti mužů z bezpečnostní agentury, o pořádek v okolí areálu se starali policisté a strážníci. “Lidé mají k dispozici sto záchodů, deset pisoárových koutů i jeden záchod pro invalidy,“ popsala hygienické zázemí Pavlínová.
Včera odehrály svá vystoupení například Tata Bojs, Dan Bárta či Vypsaná fixa. Ze zahraničních kapel si největší ovace vysloužili němečtí Oomph! a anglická skupina Transglobal Underground.
Dnes čeká návštěvníky například americká skupina Dog Eat Dog, Wohnout či Sto zvířat. Jedna z největších hvězd festivalu, skandinávská kapela Clawfinger, dokonce přichystala překvapení. „Na pražském Majálesu se jim tak líbilo, že se rozhodli natočit na brněnském koncertu videoklip,“ prozradila Pavlínová.
Brněnský Majáles bývá v návštěvnosti tradičně silnější, než ten pražský. „Na ten přišlo pětadvacet tisíc lidí. Věřím, že se nám to podaří překonat,“ dodala mluvčí Majálesu.