Některé obyvatele to pobouřilo. „Nechceme, aby se kvůli parkování vykácel les. Navíc asi jen sto metrů od míst, kde má v budoucnosti vyrůst obrovský parkovací dům,“ upozornila Jana Konečná z občanského sdružení Pro Kohoutovice.

Především jí vadí, že kohoutovická radnice svůj postup nekonzultovala s místními lidmi. „O návrhu na změnu územního plánu, který by výstavbu garáží umožnil, nás nikdo neinformoval,“ konstatovala Konečná.

Podle kohoutovického starosty Petra Šafaříka o návrhu na změnu plánu tamní zastupitelé rozhodovali už před víc než rokem. „Tenkrát nás soukromí vlastníci pozemků o tuto změnu požádali. Na tehdejším veřejném zastupitelstvu se proti tomu nikdo nepostavil. Až nyní se objevují první odmítavé hlasy,“ uvedl.

Rozhodne město

Podle něj ale stále není jasné, zda ke změně dojde. „Zatím je vše ve fázi záměru. Pokud ho schválí brněnští zastupitelé, bude ho muset ještě zpracovat odbor územního plánování. Zastupitelé pak rozhodnou znovu. Ještě před tím ale musejí majitelé pozemků změnu představit na veřejném projednávání, kde se k ní mohou vyjádřit i obyvatelé Kohoutovic,“ vysvětlil starosta Šafařík.

Parcely patří téměř třicítce lidí, kteří je získali v restituci. „Pozemky jsou vedené jako příměstský les a my se o něj musíme starat. Časem se jich chceme zbavit. Tím, že změníme jejich status v územním plánu, samozřejmě zvýšíme i jejich cenu. Navíc parkovací místa jsou v oblasti stále potřebná,“ uvedla Bohumila Hybská, která téměř třicítku vlastníků zastupuje.

Představuje si, že v místě širokém několik metrů v příštích letech vznikne až stovka garáží. „Vše ale záleží na dalších jednáních a na úřadech. Rozhodnou, která stavba na pozemcích nakonec může vzniknout. Podle toho se také zaměříme na hledání vhodného investora,“ řekla Hybská.

Plán má ale odpůrce i v brněnském zastupitelstvu. „Vykácet les kvůli garážím nám přijde naprosto nevhodné. Na příštím jednání zastupitelstva, kde se pravděpodobně bude změna projednávat, budeme určitě hlasovat proti ní,“ uvedl šéf brněnských zelených Martin Ander.