VYBERTE SI REGION

Majitelka šnečí farmy: Ze slizu vyrábíme hojivou kosmetiku

Brno – Chovem šneků a jejich zpracováváním se zabývá už třiadvacet let. Dorota Součková je majitelkou brněnské farmy Delicatessen Snailex. V úterý šnečí pochoutky představili i na festivalu Jídlo z blízka.

24.7.2014
SDÍLEJ:

Majitelka šněčí farmy Dorota Součková.Foto: DENÍK/Attila Racek

S nápadem chovu šneků přišel její muž. „Na Slovensku zkrachovala šnečí farma a manžel potřeboval dokázat, že chovat šneky je možné," říká Součková.
V době, kdy začínali, se o jejich chovu vědělo jen málo. Metodou pokus – omyl se učili, jak se o tisíc malých šneků starat. „Když se nám podařilo vytvořit dobré prostředí, zahájili jsme odbyt. Pouhé suroviny ale nikdo nechtěl, proto jsme je začali zpracovávat," vzpomíná šestapadesátiletá žena.
Testovali chutě a vymýšleli recepty. V roce 1995 vyhráli na gastronomickém festivalu ve Francii se šnečími játry první cenu za inovaci. „Tehdy se šnek jedlý velký choval jen na jihu Francie. A u zahradních se játra jíst nedají, jsou černá a hořká," vysvětlila Součková.
Z plastových boxů v obýváku přesunuli šnečí farmu na zahradu za chatou. Kvůli časové náročnosti svou farmu zrušili a šneky vykupují od malých chovatelů. „Chovají je podle našeho návodu. My už je jen zpracováváme," říká majitelka.
Kromě upravených šneků její firma vyrábí i šnečí paštiky nebo kaviár. „Nedávno jsme začali vyrábět kosmetiku ze šnečího slizu. Krém je antibakteriální a velmi hojivý, ideální na akné nebo i říznutí," vysvětluje Součková.
Šnečí maso je velmi zdravé, bez tuku a cholesterolu. „Konzistenčně trochu připomíná houby. Chuť se nedá k ničemu přirovnat," usmívá se majitelka.
Hlemýždě zahradní nezpracovává. „Naši šneci jsou dobře krmení a zavlažování. Když se na jaře vylíhnou, na podzim mají jateční velikost. Zahradním trvá venku déle, než vyrostou, a maso těch starých pak není měkké," říká.

Sama šneky často smaží v trojobalu nebo podává k těstovinám. Lidé si podle ní šneky domů kupují nejvíc před Vánoci. „Navrací se k tradicím. Za první republiky se šneci na Vánoce jedli běžně," vysvětluje.

TEREZA KOLÁŘÍKOVÁ

Autor: Redakce

24.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Česká hlava pro brněnský tým. Mikroskop pomůže s léčbou rakoviny

Brno – Vynalezl mikroskop, který v budoucnu pomůže s nádorovou léčbou. Padesátiletý Radim Chmelík se svým týmem z Fakulty strojního inženýrství a CEITEC Vysokého učení technického v Brně obdržel minulý týden ocenění vědecké soutěže Česká hlava.

Kníničská Panna Marie? Řezbář ji vyřezal motorovou pilou

Brno /FOTOGALERIE/ – Zvuk motorové pily slyšeli v neděli dopoledne lidé z brněnských Kníniček. Před místní mateřskou školou totiž započal letošní advent v městské části. Jedním z největších lákadel programu byla řezbářská show, při níž řezbář vytvořil postavu Panny Marie.

Nehod motorkářů ubylo. Jsou lépe připravení, tvrdí odborník

Jižní Morava – Devět životů vyhaslo od začátku roku při nehodách motocyklů na silnicích v Jihomoravském kraji. Oproti loňsku je to o jednoho mrtvého méně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies