V atriu fakulty čekali návštěvníky od desíti hodin zástupci nejvýznamnějších českých médií. Debatovali i o ruské propagandě na Ukrajině, válečném zpravodajství nebo fungování médií za socialismu.

Také část redakce Brněnského deníku Rovnost se v pátek přemístila na fakultu. Návštěvníci se setkali s šéfredaktorem Tomášem Svobodou, redaktorkou Veronikou Gecovou, webeditorem Vojtěchem Kučerákem a fotografem Drahomírem Stulírem. V žurnalistické dílně si vyzkoušeli, jak lze přetvářet skutečnost v médiích.

Na Multimediální den přišel i krajský šéfredaktor Deníků Tomáš Herman. S dalšími novináři a mediálními odborníky diskutoval o vlivu tiskových mluvčí a PR agentur na současné zpravodajství. „Lidé často k novinám přistupují s předsudky. Mezi ně patří i názor, že velká část novinářů je lehce ovlivnitelná, nebo dokonce prodejná. Já ale tvrdím opak," podotkl Herman.

Za redaktory Rovnosti se přišla podívat i Štěpánka Teperová, která do Brna přijela z Frýdlantu nad Ostravicí. „Jsem v maturitním ročníku a od příštího roku bych ráda studovala žurnalistiku," popisala devatenáctiletá dívka. Na médiích ji nejvíc láká to, že mají vliv na širokou veřejnost. „Novinář má všeobecný rozhled. Svůj názor navíc předává ostatním lidem a může jim pomoct utvořit si názor vlastní," dodala budoucí maturantka.

V Moravském Krumlově vydávají studentský časopis. Pětice studentů v pátek přijela na Multimediální den už potřetí. „Časopis Studentská epopej má úspěch nejen mezi lidmi ve škole," řekl jeden z nich Daniel Procházka. Šestnáctiletý student už teď ví, že se chce médiím v budoucnu věnovat. „Chtěl bych studovat žurnalistiku tady v Brně, nejvíc mě baví psát kulturní zprávy," uvedl Procházka.

Student žurnalistiky Jakub Jetmar v atriu fakulty procházel mezi stánky deníků. „Jediné, co mě mrzí je, že tu kromě Daniela Anýže nebyla žádná novinářská osobnost, která by mě zaujala," podotkl jedenadvacetiletý budoucí politolog a novinář.

O praxi v Brněnském deníku Rovnost se zajímala i Michaela Vaisová. Kromě žurnalistiky studuje i český jazyk na Filozofické fakultě. „Práci v deníku si chci rozhodně vyzkoušet, i když mě psát zpravodajství úplně nebere," řekla dvacetiletá Michaela. Dodala, že by ji bavilo spíš psát články do kulturních časopisů.

Terézia Ferjančeková je se slovenského Popradu. Od letošního roku studuje na brněnské Masarykově univerzitě žurnalistiku a sociologii. „Píšu do studentského časopisu Halas. Je to skvělá zkušenost a moc mě to baví," svěřila se studentka. V příštím roce by ráda nastoupila na praxi do Brněnského deníku Rovnost. „Budu ale muset zapracovat na svojí češtině, zatím je pro mě psaní českých článků celkem náročné," řekla Terézia.

Mnoho ze studentů, kteří v pátek přišli do atria fakulty sociálních studií, zajímaly informace o žurnalistické praxi. „Osobní kontakt je podle mě mnohem lepší než jen napsat někomu třeba e-mail, obzvlášť když jde o domlouvání stáže," vysvětlila jedna z nich Zlata Bauerová. Jednadvacetiletá studentka se chystá vyzkoušet si každodenní práci novináře v Pardubickém deníku.

BARBORA KUBOVÁ