Muž trpěl asi dvanáct let Alzheimerovou chorobou. Psychiatrickou nemocnici na pár týdnů navštívil v roce 2013. Po roce jej rodina přihlásila znovu, dostal se ovšem na jiné oddělení. „Tam ale nepřihlédli k tomu, že trpí alzheimerem. V noci po návratu z toalety si popletl pokoj a přišel na předešlé oddělení, kde ležely nějaké ženy. Začaly křičet, že je obtěžuje a napadá," popsala Rýdlová.

Když další den přišla muže navštívit, nikde nebyl. Později jí jeden z pacientů řekl, že jej v noci přeložili na uzavřené oddělení. „Nikdo mi to však neoznámil. Manžela jsem našla pevně přikurtovaného k posteli," prohlásila žena.

Čtěte také: Alzheimerova nemoc na vzestupu: za poslední tři roky přibyla čtvrtina pacientů

Podle Rýdlové byl muž přikurtovaný téměř pořád, přestože byl klidný. Kvůli tomu měl modřiny a podlitiny. „Nemohl se ani napít, měl stále žízeň," dodala.

Pak muž dostal zápal plic. Podle Rýdlové to bylo kvůli neustále otevřenému oknu. Skončil proto ve Vojenské nemocnici. Z ní se přestěhoval do sanatoria v Hrušovanech u Brna, kde za pět dní zemřel.

Vedení černovické nemocnice pochybení odmítá. „Muž rozhodně nebyl přikurtovaný po celou dobu, ruku jsme mu fixovali pouze při kapačkách. Nezhoršil se mu u nás ani zdravotní stav, pravidelně jsme jej kontrolovali," prohlásil ředitel nemocnice Marek Radimský. Dále případ komentovat nechtěl.

Stížnost Rýdlové prověřovali i policisté se znalcem, který vyhodnotil, že mezi péčí a úmrtím nebyla souvislost. „Žádný trestný čin jsme nezjistili, proto jsme věc odložili. Podle zdravotní dokumentace muže téměř denně sledovali lékaři," sdělil policejní mluvčí Pavel Šváb.

Tamní lékaři by podle právničky manželky Zuzany Durajové zvláště ke starším lidem měli přistupovat mírněji. „Nejde nám o žádný postih sester, chápeme, že se jedná o náročnou práci. Pacienti by ale neměli mít pocit, že v nemocnici ztrácejí vlastní důstojnost," zmínila. Poukázala také na případ Lukáše Bureše, jehož stížnost na brněnskou psychiatrickou nemocnici už dříve uznal dokonce Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Přísný přístup na uzavřeném oddělení zažil i muž, který byl v nemocnici před rokem a půl. „V Černovicích je nedostatek preventivních terapeutických sezení. Všechno se řeší jen léky," zhodnotil. Své jméno uvádět nechtěl, redakce jej ale zná.

Péčí na uzavřeném oddělení prošla také pacientka s bipolární afektivní poruchou. „Myslím si, že sestry a lékaři nedělali nic schválně, aby lidem ublížili. Plní jen rozkazy," podotkla.

Podle ministerstva zdravotnictví se má psychiatrická péče reformovat. Kdy to bude, však zatím není jasné.