VYBERTE SI REGION

S marihuanou začínají Brňané už na základní škole

Brno - Když Tomáš z Brna před sedmi lety okusil poprvé marihuanu, nenapadlo ho, jak velký budou mít drogy vliv na jeho další život.

16.2.2008
SDÍLEJ:

Ve škole byly nalezeny drogy. Ilustrační fotoFoto: archiv

„Během několika měsíců mě vyhodili z gymnázia, rodiče se mnou přestali mluvit a ztratil jsem dobrou brigádu ve sportovním obchodě,“ vzpomíná dnes čtyřiadvacetiletý Tomáš.

Marihuanu si poprvé zapálil s novými kamarády na lyžích. „Dostal jsem se do skupinky, která hodně jezdila na skateboardu. Kromě toho ale taky malovali po zdech graffiti a kouřili pravidelně marihuanu. Abych zapadl, šel jsem do toho s nimi,“ říká Tomáš, který ale brzy zkusil i tvrdší drogy.

Nakonec začal brát pervitin, zhubl deset kilogramů, vyhodili ho z práce za pozdní příchody a rodiče s ním přestali komunikovat. „V té chvíli jsem byl rád, protože jsem se s nimi stejně jen hádal. Horší to bylo, když mě vyhodili ze školy. Kvůli písemkám jsem často do školy volal, že je tam bomba, a oni na to nakonec přišli,“ popisuje Tomáš. Z gymnázia, kde prospíval s vyznamenáním, se přesunul na učiliště a vyučil se kuchařem.

Z drog ho dostala až nová přítelkyně. „Až kvůli ní jsem se přestal s partou scházet a pervitin úplně vypustil. Měl jsem štěstí. Dneska mi zůstalo jen kouření cigaret,“ dodává Tomáš.
Právě s cigaretami a alkoholem začínají školáci v Brně nejdříve. „Řada z nich si zapálí svou první cigaretu už mezi devíti a dvanácti lety. O dva roky později už mají za sebou zkušenost s alkoholem,“ uvedl Jiří Valnoha ze sdružení Podané ruce.

Podle něj právě alkohol a cigarety přivedou mladé lidi k marihuaně a dalším nelegálním drogám. „Většina z nich má zkušenost s marihuanou ještě dříve, než dostane občanku,“ míní Valnoha.

To potvrzuje i sedmnáctiletý Adam. „Marihuanu kouřím od čtrnácti. Není to návyková droga. Zapálím si jen s kamarády v hospodě nebo po škole. Kdybych chtěl, okamžitě s tím mohu přestat,“ tvrdí student brněnské střední školy.

Autor: Nela Maťašeje

16.2.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies