Jako první oslaví své narozeniny už za týden Masarykova univerzita. „Slavnosti odstartují osmadvacátého ledna na den založení setkáním akademické obce, kde budou předány Zlaté medaile Masarykovy univerzity rektorům ostatních vysokých škol v Brně," popsala začátek programu mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Medaile v kině Scala podle ní rektoři dostanou za to, že spolu všechny brněnské vysoké školy ukázkově spolupracují. „Nekonkurují si a vytvářejí zdravé akademické prostředí," dodala Fojtová.

Další medaile pro zasloužilé studenty, akademiky a absolventy předají zástupci školy až v květnu při akademických dnech.

Ještě příští úterý v sedm hodin večer v brněnském divadle Reduta uvedou hudebníci s lidmi z Masarykovy univerzity a občanského sdružení Hudební lahůdka barokní operu Opuštěná Dido. „Je to projekt znovuobnovení zapomenuté opery. Za univerzitu se do představení zapojí především odborník na starou hudbu a mezinárodně uznávaný loutnista Jan Čižmář a muzikoložka Jana Spáčilová," uvedla Fojtová.

Kromě Masarykovy univerzity si letos připomene výročí také univerzita Mendelova. „Plánujeme mnoho akcí. Různé fakulty budou pořádat konference, chystáme něco jako vědecký jarmark a na Majálesu budeme mít celý pavilon," popsala plány mluvčí školy Kateřina Brettschneiderová. Dodala, že přesné termíny všech akcí zveřejní na svých internetových stránkách, jakmile je budou znát.

Výročí Mendlovy univerzity připadá na 24. července. „V létě jsou ale prázdniny, tak se snažíme oslavy pořádat v akademickém roce, aby si je užili i naši studenti," doplnila Brettchneiderová.

Podle Fojtové mají letošní oslavy také lidem a akademikům připomenout, že za pět let škola oslaví sté výročí. Někteří ze studentů ale zatím o výročí mnoho nevědí. „Já jsem o tom ještě nic neslyšela," řekla například studentka Lenka Oppová.

JIŘÍ HANÁK