Pronájem bytové jednotky o rozloze necelých čtyřiatřicet metrů čtverečních vyjde na devět a půl tisíce korun. V pokoji se nacházejí dvě lůžka.

První nájemníci se začnou do kampusu stěhovat v září. Výstavbu zajistil soukromý investor, firma RP XXI. „Část bytů jsme si pronajali, abychom mohli našim studentům a vědeckým pracovníkům nabídnout moderní bydlení. Máme sedmdesát bytů, z nichž šest je pro handicapované studenty. Přihlásilo se patnáct zájemců,“ informovala mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Pronájem bytů pro handicepované přitom vyjde ještě o pět tisíc korun dráž.

Manažer stavby Patrik Tuza pro Brněnský deník Rovnost řekl, že firma RP XXI plánuje v Brně výstavbu dalších podobných kampusů. „Spolupracujeme s několika školami, nejen s Masarykovou univerzitou,“ nechtěl více prozradit Tuza.

Pro většinu studentů, které redakce oslovila je bydlení za devět a půl tisíce měsíčně příliš drahé. „Myslím si, že málo který z nás si může dovolit takové bydlení. Platím za kolej na Mánesově ulici pětaosmdesát korun za noc, měsíčně to udělá zhruba dva tisíce šest set. K tomu sto osmdesát korun za internet,“ uvedl například student ze Slovenské Nitry Tomáš Kodaj, který na fakultě informatiky Masarykovy univerzity.

Poplatek za lůžko na jednu noc si účtuje také Vysoké učení technické. „Nevím o tom, že bychom měli podobné ubytování jakým jsou nové koleje u kampusu Masarykovy univerzity,“ uvedla mluvčí Vysokého učení technického Jitka Vanýsková.

Stejně je na tom také podle mluvčí Aleny Sýkorové brněnská Veterinární a farmaceutická fakulta. „Nabízíme studentům šest set padesát lůžek, z nich zhruba čtvrtinu máme na ubytovně Univerzity obrany,“ přiblížila Sýkorová.

Ceníky kolejí vysokých škol

Masarykova univerzita
Campus Residential Area
Dvoulůžkový pokoj, kuchyň, sociální zařízení
1+KK – 9500 tisíce
1+1 – 14500 tisíce
Koleje Vinařská
Dvoulůžkový pokoj – 114 (lůžko/den)
Vysoké učení technické
Koleje Purkyňovy
Dvoulůžkový pokoj –
81 (lůžko/noc)
Veterinární a farmaceutická univerzita
Kaunicovy koleje –
Dvoulůžkový pokoj, soc. zřízení, vlastní kuchyň – 100 (lůžko/den)