Univerzitu rozhořčil poslední návrh zákona o převodu nemocnic. V něm slibuje ministerstvo univerzitě jen třiatřiceti procentní podíl na majetku. „Kdybychom tento návrh přijali, lékařský výzkum by se úplně vyvedl z univerzit a přesunul pod nemocnice. V těchto nemocnicích ale nebude mít univerzita rozhodující vliv,“ objasnil rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala.

Rozhodující slovo podle něj budou mít úředníci pověření státem. „Chápal bych, kdyby byli úředníci lékaři. V tomto případě ale půjde o lidi, kteří nemají s naší branží žádné zkušenosti,“ míní děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Jan Žaloudík. Do zákona chce univerzita dostat tři klíčové body.

„Chceme určovat, která nemocnice se má stát skutečně univerzitní, chceme mít vliv na výběr personálu nemocnic a na struktuře oddělení,“ uvedl rektor Fiala. O majetek univerzitě ale nejde. „V podstatě je jedno, kolik nemocnice vlastní přístrojů a postelí. Nejdůležitější jsou lidé a odborníci. V tom je to bohatství,“ vysvětlil Fiala.

Masarykova univerzita teď bude čekat na reakci ministerstva. „Věříme, že ministerstvo to tak nenechá. Po Karlově univerzitě jsme druhá škola, která proti reformě vystoupila. Snad si ministerstvo uvědomí, na čí straně je chyba,“ doufá Fiala. Ministerstvo zdravotnictví si ale stále stojí za svým a nic měnit nehodlá. „Univerzitám jsme vyhověli. V současné době nevlastní nic. V jednání je třiatřicet procent a to není málo,“ myslí si mluvčí Tomáš Cikrt.

Podle něj by univerzita nemohla vlastnit většinový podíl. „Za nemocnici musí zodpovídat ministr. Stát musí vlastnit většinu. Navíc lékaři si jen těžko mohou představit jak je těžké hospodaření s nemocnicí,“ vysvětlil Cikrt. Jak tvrdí, vedení univerzit jedná s horkou hlavou. „Jsou zahledění do sebe a je to od nich hloupý krok. Komu tím vyhrožují? Pacientům?,“ reagoval Cikrt.

Nepodaří–li se s ministerstvem domluvit, univerzita se chystá na nová opatření. „Budeme muset vést výzkum a vzdělávat mediky někde jinde. Přitom dnes doktorandi tvoří velkou část lékařů na klinikách. Změnit jejich působiště se velmi prodraží,“ myslí si rektor Fiala. Počet mediků by se proto mohl v budoucnu snížit. „To bude mít samozřejmě vliv i na kvalitu péče pacientů. Přestože nechceme nikomu hrozit, situace je neudržitelná,“ dodal Fiala.