Jde o injekci, která se aplikuje do těla pacienta. Pak látka zachytí nádorové buňky, nádor se krátkodobě zvýrazní a lékaři ho lehce rozpoznají při takzvaném PET vyšetření. „Jasně tak určíme rozsah nádoru na mozku a budeme přesnější při operacích, radioterapii a další léčbě. Tím pacientům zlepšíme či dokonce prodloužíme život," shrnul náměstek ústavu pro vědu a výzkum Marek Svoboda.

Dosud například dělalo lékařům problém rozeznat, jestli jde na obrazovce o nádorovou tkáň nebo třeba jizvu, vypadaly téměř totožně. Lékaři totiž využívali jiné radiofarmakum, díky kterému byl obraz mozku nečitelný.

Zájem nemocnic

Látka vznikala v Ústavu jaderného výzkum Řež od roku 2009. Byla testovaná na zvířatech a dvou desítkách pacientů. „Na začátku příštího roku předložíme Státnímu úřadu pro kontrolu léčiv žádost o registraci přípravku a následně budeme jednat o jeho úhradě ze zdravotního pojištění. Pak už bude látka dostupná pro pacienty," řekl manažer společnosti Jan Adam. Zaměřují se především na jaderné technologie, například vyrábí a dodávají radiofarmaka.

O přípravek se zajímá i Fakultní nemocnice Brno. „Naši zdravotníci, ale hlavně nemocní, budou mít k dispozici zcela novou techniku, která výrazným způsobem zlepší jak vyšetření, tak i následné kontroly. Látka je pro pacienty s tímto onemocněním velkou nadějí. Současné metody neposkytují jednoznačný výsledek. Krátká účinnost látky však je však limitující k dalšímu rozšíření," nastínil přednosta kliniky nukleární medicíny Jiří Prášek.

Přípravek totiž účinkuje pouze dvacet minut, pak se rozpadá. „A proto ho ani nemůžeme nabídnout jiným ústavům či nemocnicím v České republice, nedá se dovážet. Nikde jinde ho přitom dosud nepoužívají. Jen v některých specializovaných ústavech v zahraničí," vysvětlil Svoboda.

Dodal, že radiofarmakum je bezpečné a nemá žádný nežádoucí účinek. Podle něj každý rok v České republice onemocní přes osm set pacientů zhoubným nádorem mozku, který v něm přímo vznikl. Další více než tisícovce lidem lékaři zjistí mozkové metastázy z jiného nádorového onemocnění.

Oba případy nádorů mozku přitom přímo pacienty ohrožují na životě a naprostá většina z nich umírá. „U nejzhoubnějšího nádoru mozku se nedožije více než půl roku osmdesát procent pacientů," doplnil Svoboda.