Matonohová ve středu zároveň s oznámením kandidatury za Starosty oznámila, že vystupuje z TOP 09. „Nelíbilo se mi, jak jsme pracovali v zastupitelstvu jako největší opoziční strana. Vstoupila jsem do strany před pěti lety s cílem něco změnit, ale nešlo to. Zhruba před rokem jsem se rozhodla, že nechci kandidovat za TOP 09 ani na úrovni městské části a ani na úrovni magistrátu," uvedla. Dodala, že se Starosty se sblížila během krajských voleb v roce 2012.

Podle kandidáta na primátora a předsedy brněnské TOP 09 Jaroslava Kacera ovšem Matonohová vystoupila proto, že se nedostala na kandidátku strany. „Viděla, že nemá podporu k umístění na kandidátce. Pokud byla ale se stranou nespokojená, mohla to jako místopředsedkyně regionálního výboru řešit. Signály, že chce pryč, jsme ale dostali až v posledních čtrnácti dnech," řekl Kacer.

Za Starosty kandiduje i bývalý brněnský předseda TOP 09 Jan Levíček. I on je zastupitelem, ze strany ale vystoupil v roce 2011.

Letos v březnu přišla TOP 09 o další zastupitelku. Ze strany vystoupila Petra Vítková. Do voleb chce jít se spolkem A co Brno? Podle předsedy Kacera kandidatura bývalých členů straně neuškodí. „Z toho strach nemám," konstatoval.

Politolog Michal Pink si vliv samostatné kandidatury Starostů na výsledek TOP 09 odhadovat netroufl. „Zatím to voliči ještě nevstřebali. Je strašně brzy to hodnotit," řekl.

Mezi kandidáty na primátora se v Brně začíná pomalu vyjasňovat. Ovšem zatímco ČSSD má od loňska jasno, že ji povede opět Roman Onderka, zůstávají strany, které jméno lídra neoznámily. Nemá jej například hnutí Žít Brno. Jméno che určit příští týden. Hůře je na tom parlamentní Úsvit. Ten nemá ještě ani datum, kdy kandidáta na primátora zvolí.

A ODS taky váhá. „O post lídra se uchází několik lidí. Zvolíme jej dvaadvacátého července. Myslím, že nám to neuškodí. Ostrá kampaň stejně u všech začne po prázdninách," řekl brněnský místopředseda strany Petr Kratochvíl.

Politolog Pink má jiný názor. „Pokud chce strana výrazně uspět, nemůže jen reagovat na kandidáty ostatních. Lidé pojedou na prázdniny s tím, že většinu lídrů znají. Kromě ODS," upozornil Pink.

PETR JEŘÁBEK

TOMÁŠ KREMR