Masarykův onkologický ústav se tak připojil kprojektu výzkumného centra ICRC, které se má začít stavět vBrně už příštírok.

„Na konci ledna jsme odjeli do amerického Rochestru na Mayo kliniku, kde jsme se domluvili stamními lékaři na spolupráci ve výzkumu. Ti by nám měli pomoct vodhalování nádorových onemocnění ivjejich prevenci,“ uvedl ředitel Masarykova onkologického ústavu Rostislav Vyzula.

SAmeričany chtějí lékaři pracovat hlavně na takzvaném systému PET, který umí vtěle nádory „rozsvítit“. „Zobrazí nádorové onemocnění tam, kde to jinými způsoby nejde zjistit. Ktomu slouží radiofarmaka, látky skrátkým poločasem rozpadu. Unás jsme tento typ radiofarmak ještě nevyráběli, vMayo stím ale zkušenosti mají, proto by nám mohli pomoct,“ objasnil Vyzula.

Kromě toho chce Masarykův onkologický ústav po vzoru Američanů postupně vČeské republice zavést preventivní nádorové vyšetření, podobné, jako je povinné vyšetření prsu užen.

„Ktomu nám pomohou inanotechnologie a speciální biočipy, které dokáží rakovinové bujení odhalit už uněkolika desítek buněk. Nádorová onemocnění díky tomu odhalíme vjejich začátku,“ doplnil Vyzula.

Čipy mají být vytvořeny tak, aby je mohli běžně užívat ipraktičtí lékaři.

Kdo projekty zaplatí?
Peníze na společné projekty chce Masarykův onkologický ústav získat z dotací Evropské unie a amerických grantů. „Američané už teď platí našim lékařům dlouhodobé pobyty v Mayo. Pokud vím, odborníci z ostatních zemí světa si takové stáže musí platit sami,“ uvedl Tomáš Kára, který projekt ICRC v Brně zaštiťuje.

Na měsíční pobyty lékařů pak přispívá Jihomoravský kraj a Lékařská fakulta Masarykovy univerzity. Právě její vedení se obává, že jsou peníze na společné projekty američanů a brněnských lékařských špiček nejisté. „Přiznávám se, že jsem momentálně znepokojen. Kromě jiných reforem, které nás čekají, připravuje vláda také reformu vědy a výzkumu. Zatím jsem tam neobjevil granty pro zdravotnictví. Navíc se neustále zvyšují ceny všeho, tedy samozřejmě i výzkumů,“ upozornil děkan lékařské fakulty Jan Žaloudík. Ten se obává, že brněnské zdravotnictví neudrží kvůli vládním reformám s Mayo klinikou krok.

Spolupráci mezi americkými specialisty a českými lékaři má řídit speciální tým. Do jeho čela byl ve čtvrtek dosazen právě ředitel Masarykova onkologického ústavu Rostislav Vyzula.

„Je to pro mě čest, ale hlavně zodpovědnost. Dofám jen, že se nám ten balvan, který lidstvo v podobě rakoviny tlačí před sebou, podaří odsunout zase o kus dál,“ dodal Vyzula.