Událost odstartuje žádost souboru Šafrán o právo na pořádání fašanku. „A když k němu přidáte výslužku, nebudeme se zlobit," vyzývá zástupce souboru Vítězslav Horák.

Jihomoravská radní pro kulturu Bohumila Beranová ale zvedá prst. „Právo mám pro vás připravené. Na oplátku chci ujištění, že nám dobře zazpíváte a zatancujete," požaduje se smíchem.

Odměnou jí je tradiční tanec s medvědem. „Fašančáři nejčastěji vyvolávali hospodáře, aby si šli zatancovat s maskou medvěda. Byl to symbol plodnosti a hojnosti pro jejich hospodářství," připomíná starosta souboru Ladislav Urbančík.

Soubory tanečníků, muzikantů a průvod masek se pak rozchází, aby vystoupili v Paláci šlechtičen v Kobližné ulici, v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu nebo v turistickém a informačním centru v Radniční ulici. Svá vystoupení připravovali dva měsíce.

Mezi maskami pochoduje taky sedmdesátiletá Brňanka Marie Bartošová. „Do souboru chodím už jedenačtyřicet let," svěřuje se nadšeně.

Sem tam zájemcům na obličej kreslí masku. Je oblečená do pestrobarevného kostýmu, který připomíná strašáka. „Při jeho přípravě jsem využila všechny zbytky látek," vzpomíná.

K večeru se nevázané zábavě začínají poddávat i Brňané. „Chceme přiblížit, jak to na vesnicích chodilo. Většina místních pochází z okolí Brna," upozorňuje Urbančík.

V průvodu kráčí třeba Vladislava Kopecká z Tvarožné na Brněnsku. „Tyto akce se mi vždycky líbily. Asi proto, že je u nás na vesnici taky pořádáme. Je to pro mě mile strávené odpoledne," přibližuje žena.

Po dvou hodinách se masky vrací zase zpátky na náměstí. „Musí ještě pochovat basu. Ta se dřív o půlnoci před Popeleční středou pohřbívala na znamení toho, že si na ni nikdo dalších několik týdnů nezahraje," objasní Urbančík.

Karnevalové období trvá od Tří králů až do Popeleční středy připadající na dnešek, kterou začíná období Velikonoc. Vrchol oslav je včerejší večer.