O plánech informoval náměstek brněnského primátora Robert Kotian. „Pro rekonstrukci zvažujeme čtyři varianty. A dvě z nich počítají se změnou vedení kolejí," řekl Kotzian.

Městu je trnem v oku především stávající tramvajová smyčka. „Cenná část náměstí je zabraná jen pro občasné otáčení a manipulační potřeby. Proto se zabýváme myšlenkou na uvolnění místa. Historicky jezdila tramvaj z Pekařské kolem kláštera. Uvažujeme o tom, že ji tam vrátíme," sdělil náměstek.

Na pozemku stávající smyčky pak chce vidět zeleň. „Nechal bych architekty, ať se snaží najít něco hodnotného, co na místě vznikne. Podle mě by to měl být hlavně park, ale je možné jej něčím obohatit," konstatoval Kotzian.

Lidem z Brna připadá myšlenka přesunu kolejí zajímavá. „Nějaký parčík uprostřed náměstí tuto část města určitě osvěží. Jen je třeba, aby rekonstrukce nedopadla tak špatně jako v tramvajové smyčce na Nových sadech. A doufám, že město nějak ohlídá, aby se tam nesrocovali bezdomovci a opilci. V malém parčíku před pivovarem trávili dřív celé dny," podotkl Tomáš Horák.

Nápad uvolnit tramvajovou smyčku pro zeleň se líbí i představitelům městské části Brno-střed. „Před lety jsme prosazovali řešení, kdy byla maximální plocha na náměstí vyhrazená pro park. To je nosný návrh. Vymístění tramvajové tratě je pak věc pro další debatu," prohlásil zastupitel pro rozvoj obce Vojtěch Mencl.

115 milionů korun

Smyčku v současnosti využívá dopravní podnik pro otáčení některých zkrácených spojů linky číslo 5. Plán města ale tuto možnost nevezme. „Jako smyčka poslouží celé náměstí. Nyní propočítáváme, zda takové řešení dopravně pomůže," uvedl vedoucí dopravního odboru magistrátu Vladimír Bielko.

Rekonstrukce náměstí má pořádně začít v roce 2015 a skončit v roce 2016. Město za ni zaplatí 115 milionů korun. Dva a půl milionu na ni už má ale v rozpočtu pro příští rok. Očekává, že za ně nechá zpracovat dokumentaci pro územní rozhodnutí.

Město původně plánovalo náměstí zrekonstruovat náměstí do roku 2011 podle návrhu architektů Zdeňka Sendlera a Radko Květa. Jenže nesehnalo peníze. Navíc se proti postavila majitelka jednoho z domů uprostřed náměstí. Návrh totiž počítal s jejich bouráním. Domy ale nakonec zůstanou. Město dokonce ten svůj hodlá opravit.