Město vypovědělo smlouvu společnosti, která galerii provozuje, protože neplatila nájem. Peníze splatila zpětně. Podle zástupce provozovatele Wannieck Gallery Miroslava Lekeše to byl dluh za období dvou měsíců, každý ve výši 150 tisíc korun. „Druhý den po výpovědi jsme peníze zaplatili a požádali o její stáhnutí. Představenstvo společnosti Jižní centrum, jehož je Brno jediným akcionářem, to ale odmítlo," uvedl Lekeš.

Brněnský zastupitel Stanislav Michalík však zdůrazňuje, že Lekeš nájem nezaplatil desetkrát. A opravil i výši nájmu. „Měsíční nájem není 150, ale 120 tisíc korun plus služby," podotkl Michalík. Podle něj teď Lekeš pouze využívá situace a tvrdí, že ho město utiskuje. „Stojíme o to, aby ve Wannieck Gallery byly výstavy dál a prostor se využíval ke kulturním akcím, ale Lekeš ani po upozornění neplnil závazky," dodal.

Michalík zároveň upozornil, že Lekeš v galerii pořádá výdělečné akce.

Společnost Jižní centrum své rozhodnutí považuje za logické. Připouští však možnost dalších jednání. „Výpověď jsme jim dát museli  kvůli opakovanému porušování smlouvy. Dlužili nám za nájem i přes několik upozornění," uvedl místopředseda představenstva společnosti Jižní centrum Libor Šťástka. Právě tato firma prostory spravuje.

Podle Šťástky je možné, že Jižní centrum ještě rozhodnutí o výpovědi změní. „Nebráníme se dalšímu jednání. Provozovatel galerie nám však musí dát záruky, že se podobná situace nebude opakovat," podotkl Šťástka.

Ve hře je přitom i varianta, že Jižní centrum prostory nabídne dalším zájemcům. „Sloužit určitě budou podobnému účelu jako doposud. Nehodláme měnit to, co dobře funguje," doplnil Šťástka.

Lekeš, jehož jméno figuruje například v prodeji brněnské Jalty, však trvá na svém. „Úplně přesně nechápu záměry města, když na jedné straně deklaruje podporu kultury a na druhou stranu neváhá potopit unikátní galerii," podotýká Lekeš.

Prostor rekonstruované továrny Vaňkovka musí Lekešova společnost opustit do 10. března.

Další jednání s ředitelem městské společnosti Jižní centrum jsou naplánovaná na příští týden v úterý.