O brněnských kavárnách psal například deník New York Times nebo magazín Forbes. „Brňáci kávovou kulturou jednoduše žijí,“ napsala blogerka Sandra Kisić v úvodu článku, který ve Forbesu představoval nejlepší brněnské kavárny.

Jednou z nich je Coffee bar Mymika v Lidické ulici. Nabízí kávu z české pražírny Coffee source. „Jedná se o čerstvě praženou výběrovou kávu,“ upřesnila vedoucí Michaela Prouzová.

V kavárně, která oslaví prvního září rok od svého vzniku, aktuálně nabízí také smrkovou limonádu s citrusy.

Jako místo, kde si na své přijde každý, kdo má rád kvalitní a dobře připravenou výběrovou kávu, popisuje Kisić Monogram Espresso bar, který je otevřený od letošního února na Kapucínském náměstí. „Nejčastěji zákazníkům nabízím anglickou pražírnu Has Bean Coffee. Má dlouhou tradici a v Evropě patří mezi špičky,“ přiblížil majitel kavárny Adam Neubauer.

Brněnská stylistka Šárka Hawerlandová radí v oblékání ženám i mužům.
Proměny módy? Kdysi ženy plavaly zahalené v županu, říká brněnská stylistka

Pro zákazníky vytvořil sezónní ledový speciál, který osvěží hosty v parných dnech. „Jeho součástí je třeba červený grep a zázvor v kombinaci s kávou a sodou,“ přiblížil autor.

Chutí zákazníků ve výběru káv i v přípravě dezertů se řídí Café Momenta na Zelném trhu. Obsluha kavárny zjišťuje, co zákazníkům chutná, a podle toho vybírá kávu i dezerty, které připravují místní cukráři. „Nově nabízíme kokosovou zmrzlinu s čokoládovou polevou, jahodový cheesecake nebo osvěžující ovocný dortík Exotic,“ popsal číšník Lukáš Petrásek. Zákusky tam doporučuje vyzkoušet i blogerka Forbesu.

Takzvaně na mlýnku tam teď mají kávy z českých pražíren La Boheme Cafe a Nordbeans. Místo pravidelně navštěvuje Brňanka Barbora Karchová. „Líbí se mi výběr káv i dezertů a je tam profesionální obsluha,“ uvedla.

Věhlasu brněnských kaváren využívá také brněnské turistické informační centrum. „Rozšiřujeme portfolio tématických tiskovin a jedna z nich je právě o kávě a kavárenství,“ informovala jeho mluvčí Adéla Nováková.

Spojení Brno a dobrá káva ovšem není novinka. Proslulé kavárny zde byly už v době první republiky. Některé z nich fungují na stejném místě dodnes. „Třeba kavárna Slavia,“ upřesnila Lenka Kudělková z Muzea města Brna.

Naopak kavárna Savoy, která je otevřená od dvacátých let dvacátého století, letos končí. V prosinci ji vystřídá veganská restaurace.

Grillpoint v Brně. Místo ke grilování přibývá.
Brno zažívá boom grilování. Míst stále přibývá