Brno totiž nehodlá přispívat těm sdružením, které se s ním nebo jeho firmami soudí.Podle Matěje Hollana z Brnění míří změna pravidel účelově právě proti jeho sdružení. „V srpnu jsme totiž podali žalobu na městskou akciovku Jižní Centrum protože neposkytuje lidem informace. Představenstvo si totiž odhlasovalo, že se nepovažuje za organizaci, která je dávat musí. Přestože patří městu a vedou ji zástupci současné radniční koalice,“ uvedl Hollan.

Zdůraznil, že změna dle jeho názoru odporuje ústavě. „Není možné, aby bylo o sdružení jakkoliv trestáno za to, když se snaží domáhat práva. A to ani tehdy, pokud si dovolí zažalovat představitele brněnské velké koalice,“ prohlásil Hollan.

Materiál doporučila městské radě k schválení na dnešním zasedání komise životního prostředí. A její předseda Jiří Oliva výtky Brnění odmítá. „Město dotace poskytovat nemusí. A pokud ano, záleží jen na něm, podle jakého klíče. A nová pravidla nejsou novinka, už dříve je město schválilo pro sport,“ uvedl Oliva.

Zároveň popřel, že se město chce některému ze sdružení mstít. „Pravidla nejsou namířena proti nikomu konkrétnímu a nejsou diskriminační,“ zdůraznil Oliva.