Po jednáních občanských a sociálních demokratů se koaliční strany shodly, že byty budou prodávat i po vyčerpání seznamu domů pro privatizaci z roku 2001. Jenže už na prodeji nechtějí prodělávat. „Když někdo po vyprázdnění současného seznamu požádá o odkoupení bytu, budeme postupovat obdobně jako u jiných městských nemovitostí. Žádost vyhodnotí rada a zastupitelstvo. Samozřejmě musí přihlížet k platným zákonům a prodávat za obvyklou, tedy tržní, cenu. Nebo zdůvodnit, proč tak nečiní,“ uvedl náměstek primátora Oliver Pospíšil.

Proti prodeji za tržní cenu se ostře staví předseda klubu zastupitelů opoziční TOP 09 Jan Levíček. „Takový prodej znamená faktické zastavení privatizace, protože nájemníci nebudou mít o takový prodej zájem. Na volném trhu je bytů dostatek. Nákup není tak zdlouhavý, byty jsou mnohem méně zanedbané, než ty městské. Hnacím motorem privatizace je cena,“ upozornil Levíček.

Prodej bytů za tržní cenu navíc považuje za nespravedlivý. „Když město přestane prodávat domy za zvýhodněné ceny, bude mít problém obhájit, proč jedni nájemníci na to v minulosti nárok měli a jiní nemají,“ zdůraznil Levíček.

Nerovné podmínky se nelíbí třeba Romaně Maliňákové. „Jaký je pak rozdíl mezi koupí bytu od soukromníka a od města? Proč je v Brně dvacet tisíc vyvolených a zbytek bude platit navíc částku, za kterou koupí auto?“ ptala se.

Náměstek Pospíšil ovšem na námitky přistoupit nehodlá. „Privatizace není spravedlivá. Opravdu záleží jen na štěstí. My nyní plníme závazek vedení města z roku 2001, ale pokračovat v pro město nevýhodném prodeji nechceme. Musíme dělat to, co je dobré pro všechny občany Brna, ne jen pro ty bydlící v obecních bytech,“ řekl Pospíšil. Dodal, že město se nejen nechce zbavit lukrativního majetku, ale také předpokládá, že v nejbližší době začne vydělávat na nájemném.

Město Brno doposud prodalo dvaadvacet tisíc bytů za zhruba čtyřicetiprocentní ceny. Stále mu patří jednatřicet tisíc bytů. Privatizaci hodlá ukončit letos či příští rok odprodejem dalších tří a půl tisíce bytů. „Zatím pokračujeme v prodeji podle schváleného seznamu doporučených domů. Ten zhruba čtyřikrát do roka drobně měníme. Podle žádostí nájemníků či rozhodnutí zastupitelstev městských částí, které mají domy ve správě,“ upozornil Pospíšil.

Jenže ani městské části nejsou občas s rozhodováním města o prodejích spokojené. Naposledy zastupitele Králova Pole pobouřilo odmítnutí převedení domovního bloku v ulici Tábor na seznam pro privatizaci. „O doporučení domů k privatizaci jsme rozhodli jednoznačně devětadvaceti hlasy ze třiceti zastupitelů. Město udělalo chybu. Takto v podstatě vyjádřilo pochybnosti o našich schopnostech,“ rozčiloval se zastupitel Alois Zlatníček.

Podle náměstka Pospíšila v tomto případě rozhodlo to, že městská část v minulosti do domů investovala přes sedmdesát milionů korun. „Pokud do domů investovala, je jasné, že si je chtěla ponechat. Když teď její zastupitelstvo zmítané politickými bouřemi podlehlo tlaku lidí, je dobře, že zastupitelé města takové rozhodnutí korigovali,“ řekl Pospíšil

Podle vedoucího klubu zastupitelů občanských demokratů Libora Šťástky bude koalice o přesné podobě dalšího prodeje bytů ještě jednat. „Současné podmínky prodeje pochází z devadesátých let. Nové potřebujeme nastavit tak, aby lidi k nákupu motivovaly, ale zároveň nebyly pro město nevýhodné,“ naznačil minimálně zdražené Šťástka.