Ve středu bude místy až osmadvacet stupňů, ve čtvrtek dokonce jedenatřicet. „Ve středu povane poměrně silný vítr, tudíž teplo tolik nepocítíme. Ve čtvrtek už ale ano. Potom se zase ochladí a lidé mohou čekat i lokální přeháňky," uvedl meteorolog Peter Hruška. Podle něj ve čtvrtek možná padnou i teplotní rekordy.

Oteplení nemusí být jen příjemné. Při výkyvech počasí hrozí zdravotní potíže. „Děti kvůli nim trpí lehkými virózami a nachlazeními. Přechodová období bývají nejhorší, tudíž očekávám, že začne chodit více nemocných. Letošní rok je na prudké změny bohužel typický. Ze dne na den se teplota lišila i o dvacet stupňů," upozornila dětská lékařka Yvona Kachlíková.

Přestože počasí lidem připomene léto, osvěží se jen v krytých bazénech nebo přírodních nádržích. „Venkovní bazén určitě neotevřeme, měli jsme ho v provozu jen do půlky září. Nevyplatilo by se nám to," vysvětlila Drahomíra Lisová z brněnského koupaliště na Kraví hoře.

Zaměstnanci vyškovského akvaparku se rovněž nechystají otevírat venkovní areál. „Sezona pro nás už skončila," prohlásila Ludmila Bárková z akvaparku.

Větší návštěvnost očekávají prodavači v cukrárnách. „V horku lidé hodně chodili na zmrzlinu. První půlka září byla oproti tomu slabší. Myslím si, že díky teplu zákazníků přibude," řekla Nicola Komendová z brněnské cukrárny Koruna.

Teplo vítá i Jaroslav Kratochvíl z Opatovic na Brněnsku. „Nedávno jsem se vrátil z dovolené v Řecku a bylo nepříjemné si zvykat na chladno. Oteplení mi proto vůbec nevadí, právě naopak," poznamenal. (kas)