VYBERTE SI REGION

Mícháme drinky i z vína, lákají koktejlbary v Brně. Tržeb mají málo

Brno /ANKETA/ – Restaurace hlásí pokles tržeb. Na studentských oslavách na zahájení semestru se točí jen pivo.  Do koktejl  barů chodí podstatně méně lidí. Dnes je to týden, co se na jejich dveřích objevily cedule informující o zákazu prodeje nápojů s obsahem alkoholu vyšším než dvacet procent.

21.9.2012 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK / Matej Slávik

Výraznější problémy restaurace nehlásí, prohibice je však znát. „Návštěvnost klesla, ale jenom mírně. Tržby jsou samozřejmě nižší. Lidé sem stejně jako dřív chodí hlavně pivo, ale dají si i panáka, třeba sladkou griotku. A o prohibici mluví pořád," uvedl číšník restaurace Szeged v Burešově ulici.

Potvrzují to i další. „Tržby klesly minimálně. Štamgasti si místo kořalky dají třeba o pivo víc, ale objednají si i to sladší. Třeba ochucenou vodku, která má nízký obsah alkoholu," uvedl Pavel Střecha z restaurace Kavkaz.

Ani zákazníci restaurací si tolik nestěžují. „Výrazně se mě to nedotklo, pro mě je vždycky základ dobrého večera dobré pivo," řekl student Stanislav Fiala.

O něco hůře jsou na tom s počtem zákazníků koktejl a whisky bary, kde je tvrdý alkohol hlavní položkou. „Zákazníci k nám nepřijdou na pivo nebo na víno cíleně. Když ví, že u nás tvrdý alkohol nedostanou, jdou na pivo jinam," vysvětlil spolumajitel whisky baru Valevil Vladimír Fogl. Dodal, že pětaosmdesát procent tržeb stojí právě na prodeji tvrdého pití. Podnik však přichází nejen o tržby za alkohol. Když lidé nepřijdou na panáka, nedají si ani oběd nebo večeři. „Víkend byl u nás úplně mrtvý," dodal Fogl.

Podle provozního koktejl baru Cora Imni Zulbariho lidé také nevědí, že jim obsluha může namíchat nápoje z vína nebo likérů s nízkým obsahem alkoholu. „Zákazníci prostě nepřijdou. Neuvědomují si, že jim můžeme udělat také nealkoholické koktejly, které máme v nabídce trvale," řekl Zulbari. Zatímco v některých barech jednoduše přestali míchané koktejly z tvrdých lihovin a destilátů dělat, v jiných si našli způsob, jak zakázaný alkohol ve známých koktejlech nahradit.

V brněnských whisky barech je situace složitější. Jejich nabídka alkoholu se zúžila na pivo a víno. Majitelé přitom nechápou, proč se zákaz prodeje vztahuje na veškerý tvrdý alkohol. „Každá whisky musí být starší tří let a navíc nepochází z České republiky. Dovoz se dá bez problémů dokázat," vysvětlil Fogl.

ZUZANA HOLUBOVÁ
ALŽBĚTA VEJROSTOVÁ

Autor: Redakce

ANKETA

Máte doma zásoby tvrdého alkoholu?

ANO

67 %

NE

33 %

Hlasovalo: 84     Anketa byla ukončena

21.9.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

Betlémské světlo dorazilo do Brna. V neděli si pro něj lidé přijdou na Petrov

Brno – Jihomoravští skauti dovezli v sobotu večer do Brna Betlémské světlo. Do Evropy jej od osmdesátých let vozí letadlem z izraelského města.

Perníkový betlém? Snad nám ho děti na mši nesní, doufá žena organizující pečení

Vranovice – Zvedne vyzvánějící mobil a říká: „Pečení betlému? Není problém." Pětadvacetiletá Magdalena Vybíralová ve Vranovicích na Brněnskem organizuje vznik betlému, jenž bude celý z perníku.  

Vánoční dárky od obce? Obyvatelé dostanou kalendáře, plavenky nebo besídky

Nová Ves - Kromě Ježíška myslí na obyvatele obcí na Brněnsku také představitelé některých tamních radnic. Většinou lidé dostanou drobnosti vztahující se k obci a jejímu životu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies