Výraznější problémy restaurace nehlásí, prohibice je však znát. „Návštěvnost klesla, ale jenom mírně. Tržby jsou samozřejmě nižší. Lidé sem stejně jako dřív chodí hlavně pivo, ale dají si i panáka, třeba sladkou griotku. A o prohibici mluví pořád," uvedl číšník restaurace Szeged v Burešově ulici.

Potvrzují to i další. „Tržby klesly minimálně. Štamgasti si místo kořalky dají třeba o pivo víc, ale objednají si i to sladší. Třeba ochucenou vodku, která má nízký obsah alkoholu," uvedl Pavel Střecha z restaurace Kavkaz.

Ani zákazníci restaurací si tolik nestěžují. „Výrazně se mě to nedotklo, pro mě je vždycky základ dobrého večera dobré pivo," řekl student Stanislav Fiala.

O něco hůře jsou na tom s počtem zákazníků koktejl a whisky bary, kde je tvrdý alkohol hlavní položkou. „Zákazníci k nám nepřijdou na pivo nebo na víno cíleně. Když ví, že u nás tvrdý alkohol nedostanou, jdou na pivo jinam," vysvětlil spolumajitel whisky baru Valevil Vladimír Fogl. Dodal, že pětaosmdesát procent tržeb stojí právě na prodeji tvrdého pití. Podnik však přichází nejen o tržby za alkohol. Když lidé nepřijdou na panáka, nedají si ani oběd nebo večeři. „Víkend byl u nás úplně mrtvý," dodal Fogl.

Podle provozního koktejl baru Cora Imni Zulbariho lidé také nevědí, že jim obsluha může namíchat nápoje z vína nebo likérů s nízkým obsahem alkoholu. „Zákazníci prostě nepřijdou. Neuvědomují si, že jim můžeme udělat také nealkoholické koktejly, které máme v nabídce trvale," řekl Zulbari. Zatímco v některých barech jednoduše přestali míchané koktejly z tvrdých lihovin a destilátů dělat, v jiných si našli způsob, jak zakázaný alkohol ve známých koktejlech nahradit.

V brněnských whisky barech je situace složitější. Jejich nabídka alkoholu se zúžila na pivo a víno. Majitelé přitom nechápou, proč se zákaz prodeje vztahuje na veškerý tvrdý alkohol. „Každá whisky musí být starší tří let a navíc nepochází z České republiky. Dovoz se dá bez problémů dokázat," vysvětlil Fogl.

ZUZANA HOLUBOVÁ
ALŽBĚTA VEJROSTOVÁ