MATEMATICKÉ HÁDANKY. Vědci přiblíží svoji práci na přednáškách i na seminářích. Ve čtvrtek ve čtyři hodiny odpoledne v Literární kavárně na náměstí Svobody mohou lidé řešit různé matematické hlavolamy a rébusy. „Budeme společně řešit matematické hlavolamy různých úrovní a ukážeme některá překvapivě jednoduchá řešení, důkazy, za nimiž je mnoho let práce významných matematiků, kterým porozumí skutečně každý," slibuje přednášející matematik Tomáš Masopust. O hodinu později se ve stejné kavárně na přednášce s Pavlem Zemánkem zájemci dozvědí, že tažný paprsek známý ze seriálu a filmu Star Trek nepatří jen do říše sci-fi.

KONTAKTNÍ ČOČKY. Hned několik akcí přiblíží práci Otty Wichterleho, vynálezce měkkých kontaktních čoček, od jehož narození letos uplynulo sto let. „Jen málokterý český vědec se těší takovému uznání a popularitě, doma i v zahraničí. Výstavu věnovanou jeho životu, životnímu dílu a jeho významu nejen pro svět vědy, i každodenní praktický život se věnuje výstava v Galerii Vaňkovka," přiblížila organizátorka týdne vědy Karina Uherková.

MIKROSKOP MAMUT. Špičkové laboratorní vybavení ukáže ve čtvrtek a pátek Ústav přístrojové techniky Akademie věd na dnech otevřených dveří. „Zájemci při hodinu a půl dlouhé exkurzi nahlédnou do šesti laboratoří, čekají na ně například lasery, tomografy nebo litograf. Například laboratoř kryogeniky, která spolupracuje také s vědci ve švýcarském Cernu, návštěvníkům ukáže fyzikální triky s kapalným dusíkem, vakuem, héliem a velmi nízkými teplotami," sdělila mluvčí ústavu Adriana Hollandová. Tahákem podle ní je i obří elektronový mikroskop, který vědci přezdívají „mamut", ve kterém je stejný tlak jako na nízkých oběžných dráhách Země, tedy 10–8 pascalů.

VODA ZE 14 ÚHLŮ. V univerzitním kampusu Bohunice se zájemci ve středu 13. listopadu dozví spoustu zajímavostí o vodě. „Výstava se snaží pomocí vody, jakožto jednotícího prvku, populární formou představit zajímavosti různých přírodovědných a technických oborů," doplnila Uherková. Oborů popisujících význam vědy je celkem čtrnáct.