Na náhodu se už ale rodiče na jižní Moravě nespoléhají a Mikulášovu partu si objednávají. Dnes, tedy ve středu, už je ale pozdě. O službu, kterou nabízejí agentury, domy dětí a mládeže nebo i studenti, je velký zájem. Čerti, andělé i Mikuláši jsou dlouho dopředu beznadějně rozebraní.

Na objednávku
„Budeme rádi, když to večer všechno stihneme,“ potvrdila Petra Vítečková z Brna. Sedmnáctiletá studentka vyráží v převlečení za Mikuláše s partou spolužáků. Nejdřív za dětmi z vlastních rodin, potom k lidem, kteří si je objednali. „Roznesli jsme letáky po domech kolem Mendlova náměstí v Brně. Pevnou taxu nemáme. Lidé dají, kolik chtějí,“ dodala.

Za peníze si mohou lidé objednat domů Mikuláše s čertem a andělem i v Blansku. „Nestačím brát telefony. Děláme průběžně až třicet rodin, za hodinu jich stihneme maximálně pět,“ uvedl Vladimír Šmíd z Blanska. Začalo to před jedenácti lety. „S kamarády jsme si řekli, že by to mohla být sranda. Už jsme profesionálové,“ říká pětadvacetiletý Mikuláš. Do každé domácnosti přijdou na předem domluvený čas. Rodiče dětí nachystají dopis s informacemi o dětech a dárky. Za objednanou nadílku dostanou od jednoho sta do dvou set korun.

Placenou nadílku nabízí i Dům dětí a mládeže v Tišnově. Za jedno dítě dají rodiče sto padesát korun, za každé další padesát korun navíc. V převlečení za Mikuláše, čerta a anděla chodí zdejší vedoucí kroužků. „Máme krásné kostýmy a zaručujeme úroveň,“ řekla pracovnice zařízení Dáša Lazarová. V terénu jsou dnes dvě skupiny. „Jsme příspěvková organizace, přivyděláváme si tím,“ řekla Lazarová.

Rodiče jsou s takovou službou spokojeni. „Je to spolehlivá instituce. Jsou to lidé, kteří pracují s dětmi. U nich máme jistotu, že to dobře dopadne a víme, že někdo skutečně přijde,“ řekla matka tří dětí Jiřina Čechovičová.

V menších městech nebo na vesnicích v kraji se party s Mikulášem v čele odchytávají náhodně na ulicích a nebo jsou také na objednávku. Tady se za ně ale neplatí. „Děláme to pro radost a pro kamarády,“ říká Zdeněk Rybář z Hustopečí. Se skupinou místních vozí na káře i pekelný oheň.

Se strašením a zpytováním dětského svědomí by se to dnes nemělo přehánět. Podle dětské psychiatričky Dagmar Stehlíkové z Břeclavi by měli rodiče dobře odhadnout, co jejich děti snesou. „Je to pěkná tradice, nadílka za odměnu. Ale u úzkostlivějších dětí by měl čert zůstat venku,“ podotkla. Šestiletý Kryštof Antonín z Brna se čerta nebojí. „Ani trochu. Nejvíc se těším na anděla. Chodí k nám každý rok a hraje na housličky a zpívá,“ řekl.


Poselství
Svatý Mikuláš byl na přelomu třetího a čtvrtého století biskupem v maloasijské Myře v dnešním Turecku. Byl štědrý a známý zachránce nespravedlivě obviněných.
„Je jedním z nejoblíbenějších svatých, a to zejména ve východním křesťanství,“ uvedl religionista Martin Klapetek, student filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.
Legenda o svatém Mikulášovi vypráví, že jeden zchudlý otec neměl na věno pro své tři dcery. „Hrozilo, že panny bez věna skončí ve veřejném domu. Mikuláš proto po tři noci tajně házel zlatá jablka oknem do jejich pokojů. Dcery tak zachránil před neblahým osudem,“ řekl Klapetek. Na základě této legendy pak vznikla tradice mikulášské nadílky. Později se obdarovávání přesunulo na Štědrý večer.