Dobrá zpráva pro řidiče i cestující hromadnou dopravou, kteří musí projíždět brněnskou ulicí Milady Horákové. Opravám ulice už nic nebrání. Začnou za rok a přes rok potrvají. Naopak o rok déle zůstane v takřka havarijním stavu jiná rušná dopravní trasa. Opravy ulic Minská a Horova totiž vedení města odložilo na rok 2014.

„Předpokládáme, že dodržíme termín začátku rekonstrukce Milady Horákové v létě roku 2013. Stavební povolení na všechny části oprav jsme buď už dostali, nebo jsou těsně před vydáním," potvrdila Renata Hermanová. Ta je mluvčí společnosti Brněnské vodovody a kanalizace, která má opravy na starost.

S opravami příští rok počítá Brno i přesto, že radní na svém posledním jednání neprojednali podmínky zadávacího řízení. „Body, které se oprav ulice týkaly, radní stáhli. Zřejmě se dostanou na řadu příští týden," uvedl mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Podle investičního náměstka Roberta Kotziana odložení oprav za sedmdesát milionů korun nehrozí. „Body jsme stáhli jen kvůli technickým drobnostem. Zpoždění nehrozí," ujistil Kotzian.

Jaká budou kvůli opravám dopravní omezení a výluky, doposud jasné není. „Návrh objížděk dá zhotovitel stavby. Počítáme s tím, že individuální přejezd z Milady Horákové na Koliště zůstane nějak zachován. Tramvaj pak bude končit u dětské nemocnice úvratí. Páteřní doprava pojede po Cejlu," naznačil vedoucí dopravního odboru brněnského magistrátu Vladimír Bielko.

Zatímco zničenou ulici východně od parku Koliště začne město opravovat už příští rok, podobně poškozené ulice Minská a Horova musí počkat do roku 2014. Tedy o rok déle oproti původnímu plánu. „Nedá se moc čekat, že stavbu zahájíme dřív. Schází potřebná povolení a dvě tak velké opravy by byly přílišná zátěž pro rozpočet," poznamenal náměstek Kotzian.

Lidem žijícím v okolí těchto ulic se to moc nelíbí. „Slíbili, že ulici začnou opravovat hned po otevření Královopolských tunelů. Už teď jezdí tramvaje po ulici strašně pomalu kvůli zničeným kolejím. A jet tudy autem je také jako po tankodromu," kroutila hlavou například Radka Maliňáková.

Starosta Žabovřesk Marek Šlapal je ovšem s odkladem oprav za skoro půl miliardy korun smířený. „Už o něm víme. Bavili jsme se o tom, že příprava je náročná a postoj města tak chápeme," konstatoval Šlapal. Dodal, že v roce 2014 už budou opravy nutné. „Doufám, že se zdržení nezmění v další odsouvání a že se příští rok rozjede alespoň příprava stavby," řekl starosta.

Co se v ulici Milady Horákové opraví

- 662 metrů tramvajové tratě a povrchu silnice
- 730 metrů trolejí
- 4100 metrů čtverečních chodníků
. tramvajové ostrůvky se prodlouží z 48 na 60 metrů
- 41 stožárů osvětlení
- kanalizace a další inženýrské sítě v ulici