VYBERTE SI REGION

Miloš Štědroň rád skládá v hospodě

Brno /FOTOGALERIE/ - Masarykova univerzita dostala ke svým devadesátým narozeninám zbrusu nové fanfáry. Jejich autorem je brněnský skladatel Miloš Štědroň, který je známý hlavně jako skladatel legendární Balady pro banditu.

5.9.2009
SDÍLEJ:

Hudební skladatel Miloš Štědroň.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

„Vytvořit fanfáry není moc složité. Je to funkcionální hudba s přesnými pravidly, takže vyřádit se tam moc nemůžu,“ přiznává Štědroň. Patří mezi nejvýznamnější české hudební skladatele a přednáší na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Za univerzitní fanfáry letos získal cenu rektora za významný umělecký čin.

Do fanfár zakomponoval dva hudební citáty českých velikánů, kteří jsou čestnými doktory univerzity. „Je tam úryvek z Janáčka a ze Suka,“ říká skladatel. Zároveň však dodává, že většina posluchačů to asi nepostřehne.

K Masarykově univerzitě má skladatel vztah i proto, že tam vystudoval bohemistiku a hudební vědu. Až potom šel na Janáčkovu akademii múzických umění.
„Díky tomu, že jsem měl vždy blízko k literatuře a filologii, mě stále láká psát divadelní hudbu,“ říká Štědroň. Jeho nejznámějším dílem je hudba k inscenaci

Divadla na provázku Balada pro banditu. „Patnáctého září se chystá už stá repríza,“ neskrývá radost Štědroň.
Většina lidí si představuje, že skladatel tvoří hudbu v tichu svého domova, ničím a nikým nerušen. „Takhle to ale vůbec neumím. Pustím si třeba rádio a díky tomu se mnohem více soustředím. Chodíval jsem skládat i do hospody, kde byl ruch, rádio hrálo, a já to napsal dvakrát rychleji, než kdybych byl sám doma,“ poodhalil svoji metodu práce skladatel.

V těchto dnech dokončuje hudbu ke hře Thomase Bernharda Německý oběd. „Premiéru chystáme na třiadvacátého října v brněnské Redutě,“ říká Štědroň.

Autor: Tereza Bartošíková

5.9.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies