Němeček zatím řešil problém v Praze, kde se záchranáři setkávají s odmítnutím nejčastěji. „Pokud by ale měli velké potíže i v Brně, bude je ministr řešit stejným nařízením. Pro všechny státem zřizované nemocnice musí platit stejný metr," vysvětlila mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Odmítnutí je podle ní možné pouze ve chvíli, kdy by nemocnice neměla dostatečné vybavení pro odbornou pomoc při konkrétní diagnóze. Pokud nemá nemocnice dostatečnou lůžkovou kapacitu, může pacienta po prvním ošetření převézt jinam.

Brněnské nemocnice pacienty odmítají výjimečně. „Je to ojedinělé. Problém může nastat třeba když je sanitární den, ale o tom se s ostatními nemocnicemi a záchranáři informujeme dopředu a vždy problém vyřešíme," sdělila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.

Stejná je situace i ve Fakultní nemocnici u svaté Anny. „Pokud přijíždí záchranáři s akutním pacientem, většinou dopředu volá jejich dispečink na konkrétní pracoviště a pomoc nikdy neodmítáme. Vyžaduje-li pacient i hospitalizaci, tak ji zajistíme," ujistila mluvčí Šárka Urbánková.

Minimum odmítnutí v Brně potvrdila před časem i mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová. „Občas někoho musíme převézt jinam, ale je to výjimečné," sdělila.

Spolupráci záchranářů a nemocnic na jihu Moravy má pomoci i v Evropě unikátní projekt. Dosud musí dispečerky záchranné služby samy hledat nemocnici, která pacienta v sanitce přijme. „V novém systému pouze vyplní formulář, který vytvoří takzvanou datovou větu se základními informacemi o člověku a diagnóze. Tu pošle na centrální dispečink v brněnských Bohunicích. My už sami zajistíme vhodnou nemocnici a informujeme záchranáře, kam mají jet," uvedl primář Oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice Brno Martin Doleček.

Při množství převážených pacientů si nyní záchranáři a nemocnice někdy vymění nekompletní informace o stavu pacienta nebo se špatně pochopí. „Denně máme v kraji minimálně dvě stě výjezdů. Hovorů ale přijmeme až sedm stovek. Operátorky musí jednat s lidmi, kteří volají o pomoc, se záchranáři v sanitkách, s nemocnicemi a někdy do toho ještě k některým zásahům volají policii nebo hasiče. Je to náročné," vysvětlila Zuchová.

Datová věta už funguje ve zkušebním provozu současně se stávajícím systémem.

Ačkoli odmítnutí pacienta je v Brně výjimečné, lidé plán ministra vítají. „Jeho slova jsou jakousi zárukou, že kdyby nastaly problémy, on zasáhne. Ale doufám, že situace se bude už jen zlepšovat," myslí si například Eva Kalinová.