VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurátoři potřebují štětce i ultrazvuk

BRNO - Oživovat věci, které jsou zdánlivě mrtvé.

14.8.2007 1
SDÍLEJ:

Igor Fogaš říká, že restaurátor musí být dobrý výtvarník a vyznat se v přírodních vědách.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

To je podle vedoucího restaurátorského oddělení Moravské galerie v Brně Igora Fogaše hlavním úkolem restaurátorů. Kdo si ale myslí, že restaurátor obnovuje obraz dlouhým postáváním u stojanu a máváním štětce, je na omylu.

„To je představa z 19. století. Dnes nám pomáhá hlavně technika,“ říká Fogaš. A tak v restaurátorské dílně vedle starých obrazů, štětců, špachtlí a plechovek s barvami, stojí i moderní přístroje. Vakuový nažehlovací stůl na plátna, mikroskop napojený na mikrokameru nebo speciální přístroj, který vyvíjí vzduchovou páru a kontroluje vlhkost.

„Technika nám pomáhá materiál dokonale poznat. Kontroluje naši práci krok za krokem, nic nenechá náhodě. Improvizace do restaurátorství totiž nepatří,“ říká Fogaš. V jeho práci mu pomáhá i ultrazvuk, který z obrazu odstraňuje vrstvy, které jsou na něm navíc. Jak ale Fogaš říká, technika není všelék. Dobře zrestaurovaný „kousek“ by bez schopného restaurátora nikdy nevznikl. V dílně na restaurování obrazů, oltářních desek a plastik pracují stabilně dva lidé. „Když je ale krizová situace, kterou je nutné rychle vyřešit, je nás tu až sedm,“ říká Fogaš.

Práce je prý ale tolik, že by se nenudilo ani deset restaurátorů. Restaurátorství je však velmi vzácné řemeslo. „Restaurátor musí mít dobré znalosti fyziky, chemie i ostatních přírodních věd. Kromě toho musí být i velmi dobrý výtvarník,“ vyjmenovává Fogaš všechny nutné vlastnosti. Sám jako malíř začínal. Než ho restaurátorství pohltilo úplně, maloval fresky. Svou práci však považuje za stejně kreativní jako malování.

„Je to úplně jiný druh kreativity. Není to kreativita výtvarná, ale spíše z oblasti fyziky a chemie. Restaurátor musí pořád něco vymýšlet. Hledá varianty technologických přístupů nebo vyvíjí nové materiály,“ vysvětluje Fogaš.

14.8.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Archeopark Pavlov. Ilustrační foto.

Soutěžilo muzeum i studio televize. Kraj rozdával ceny za stavby

Při dopravní nehodě před třemi lety přišel Aleš Eger o pravou nohu. Ve čtvrtek o svých zkušenostech vyprávěl na Integrované střední škole automobilové v Brně na akci pro nezkušené a začínající řidiče Jezdím cool.
5

Přišel o nohu a nechtěl, aby ho zachránili. Svůj příběh říká začínajícím řidičům

Děti neponižuji. Nabádali je proti mně, oponuje učitelka. Někteří rodiče ji hájí

Brno - Po stížnosti rodičů na učitelku základní školy Labská se Brněnskému deníku Rovnost ozvali jiní, kteří ji naopak hájí. Pochybení odmítá i dotyčná vyučující.

Největší obavy důchodců? O zdraví i z migrantů, ukázal dlouholetý výzkum

Brno – Jak vnímají lidé odchod do důchodu a z čeho mají největší starosti? Na podobné otázky i mnoho dalších hledali odpověď výzkumníci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Několik let analyzovali pomocí dat z evropských šetření, dotazníků i hloubkových rozhovorů kvalitu života českých důchodců. Ve středu představili výsledky.

Bez přepychových přístrojů. Polní nemocnice přibližuje práci Lékařů bez hranic

Brno – Jak chutná roztok proti choleře, proč mají podvyživené děti nafouklá břicha nebo jak se chirurgům operuje ve válkách, mohou lidé zjistit od čtvrtka 27. dubna až do středy 3. května na brněnském náměstí Svobody. Začala tam totiž výstava s názvem Polní nemocnice Lékařů bez hranic.

AKTUALIZOVÁNO

První vertikální farma. Firma vypěstuje ekologické saláty v patrech nad sebou

Břeclav - Břeclavská Fosfa bude historicky první v republice, která vypěstuje zeleninu uvnitř speciální budovy. V takzvané vertikální farmě porostou saláty bez pesticidů a chemikálií.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies