Ten potvrdil, že firma HTC má velký zájem o vznik centra na Moravě. V úvahu připadají tři lokality. Ostrava, Olomouc a Brno. „V případě, že si HTC vybere Brno, nabízí se průmyslová zóna na Černovických terasách," uvedl Gazdík.

Centrum by tak mohlo být náhradou za sklad internetové společnosti Amazon, jehož vybudování zastupitelé města dlouho projednávali, až ze stavby nakonec sešlo. Podle Gazdíka ale zatím není jasné, kterou lokalitu si HTC vybere. „Firma nás ovšem ujistila, že má zájem právě o Moravu, kde chce investovat a postavit zde servisní a logistické centrum," doplnil Gazdík.

Šéf jihomoravské pobočky developerské společnosti CTP Tomáš Budař, která průmyslovou zónu Černovické terasy spravuje, ale situaci Deníku Rovnost odmítl komentovat.

Místa pro techniky

Zastupitelé firmy HTC už průmyslové zóny v republice prohlíželi a příští týden se do Česka vrátí i s viceprezidentem Brucem Lee, aby probrali detaily. V případě, že by centrum vzniklo v Brně, šlo by podle analytika Tomáše Menčíka o jednu z nejvýznamnějších investic v poslední době, co se týká vlivu na nezaměstnanost v kraji.

Ve hře je totiž zhruba tisícovka nových míst, především pro pracovníky s technickým vzděláním. „Tisícovka nových míst může nezaměstnaností velmi zahýbat. Je ale samozřejmě důležité, aby zaměstnanci byli přímo z kraje, a ne například z Polska. I to reálně hrozí," vysvětlil analytik.

Podle něj by noví zaměstnanci pravděpodobně přicházeli nejenom ze skupiny nezaměstnaných, ale také z jiných firem. Přesto očekává snížení nezaměstnanosti.

Nová pracovní místa by se líbila i brněnskému primátorovi Petru Vokřálovi. „Taková investice by byla velmi významná. A město by v tomto případě neváhalo nabídnout prostory na Černovických terasách," uvedl Vokřál.

Servisní centrum HTC by tak mohlo vzniknout na místě, kde měl stát sklad společnosti Amazon, jehož postavení zastupitelé několikrát pozdrželi kvůli nesouhlasu s různými variantami stavby silnice, která by napojila dálnici D1 na Černovické terasy. Amazonu nakonec došla trpělivost a spolupráci s Brnem odvolal. Paradoxně zastupitelé poté prodej pozemků Amazonu schválili. Společnost ale už v té době byla rozhodnutá o pozemky neusilovat.