VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Místo hokeje zvolil vaření. Menu se bez smažáku obejde, tvrdí šéfkuchař Ihnačák

Brno - V zámoří znají jeho rodinné jméno především fanoušci nejvyšší hokejové soutěže. V Mikulově na Břeclavsku si ho ale spojují s výbornou kuchyní. Tamní šéfkuchař Marcel Ihnačák svůj um v Brně předvede druhý den Bosch fresh festivalu, který se koná o víkendu.

6.5.2016
SDÍLEJ:

Šéfkuchař Marcel Ihnačák.Foto: Bosch fresh festival

K hokejové kariéře, kterou se proslavila jeho rodina, měl Ihnačák také nakročeno. Strýc Peter Ihnačák kvůli hokeji dokonce emigroval. V zámořské NHL pak odehrál celých osm sezón za Toronto Maple Leafs, v té první dokonce vytvořil nováčkovský rekord. „Ve dvaceti jsem se zranil a už jsem nemohl hrát. I bez toho bych se ale rozhodl pro vaření," vysvětlil osmatřicetiletý kuchař, který gastronomii vystudoval v rodném Popradu na Slovensku.

Po škole odešel na vojnu do Prahy a už v třiadvaceti se tam stal šéfkuchařem ve vyhlášené restauraci Století. Další zkušenosti sbíral v Londýně v michelinské restauraci Pied-á-Terre a v kuchyni proslulého anglického šéfkuchaře Jamieho Olivera.Šéfkuchař Marcel Ihnačák.

Po návratu se usídlil v Mikulově, kde má dnes svou vlastní restauraci. „Když jsem poprvé viděl tento kraj, věděl jsem, že bych zde dokázal žít do konce života. Opravil jsem starý dům a začal vařit," sdělil Ihnačák.

Také prý na Břeclavsku viděl prostor na trhu. „Spoustu kuchařů si myslí, že se menu neobejde bez podobných jídel, jako je smažák. Já se snažím vařit z kvalitních surovin originální jídla za rozumnou cenu," řekl Inhačák.

Svou kuchyní by prý chtěl inspirovat ostatní provozovatele restaurací i strávníky. „V zahraničí si za kvalitu rádi připlatí, u nás stále spíš host hledí na cenu," dodal.

V neděli na brněnském Bosch fresh festivalu bude na hlavním pódiu vařit židovskou kuchyni. „Vařím ji i u mě v restauraci. Vyznačuje se hodně česnekem. Častou ingrediencí je také kopr či kachní maso. Nevyžaduje nic speciálního, takže si ji může uvařit každý," vysvětlil Ihnačák.

TOMÁŠ HAVLÍK

Autor: Redakce

6.5.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Archeopark Pavlov. Ilustrační foto.

Soutěžilo muzeum i studio televize. Kraj rozdával ceny za stavby

Při dopravní nehodě před třemi lety přišel Aleš Eger o pravou nohu. Ve čtvrtek o svých zkušenostech vyprávěl na Integrované střední škole automobilové v Brně na akci pro nezkušené a začínající řidiče Jezdím cool.
5

Přišel o nohu a nechtěl, aby ho zachránili. Svůj příběh říká začínajícím řidičům

Děti neponižuji. Nabádali je proti mně, oponuje učitelka. Někteří rodiče ji hájí

Brno - Po stížnosti rodičů na učitelku základní školy Labská se Brněnskému deníku Rovnost ozvali jiní, kteří ji naopak hájí. Pochybení odmítá i dotyčná vyučující.

Největší obavy důchodců? O zdraví i z migrantů, ukázal dlouholetý výzkum

Brno – Jak vnímají lidé odchod do důchodu a z čeho mají největší starosti? Na podobné otázky i mnoho dalších hledali odpověď výzkumníci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Několik let analyzovali pomocí dat z evropských šetření, dotazníků i hloubkových rozhovorů kvalitu života českých důchodců. Ve středu představili výsledky.

Bez přepychových přístrojů. Polní nemocnice přibližuje práci Lékařů bez hranic

Brno – Jak chutná roztok proti choleře, proč mají podvyživené děti nafouklá břicha nebo jak se chirurgům operuje ve válkách, mohou lidé zjistit od čtvrtka 27. dubna až do středy 3. května na brněnském náměstí Svobody. Začala tam totiž výstava s názvem Polní nemocnice Lékařů bez hranic.

AKTUALIZOVÁNO

První vertikální farma. Firma vypěstuje ekologické saláty v patrech nad sebou

Břeclav - Břeclavská Fosfa bude historicky první v republice, která vypěstuje zeleninu uvnitř speciální budovy. V takzvané vertikální farmě porostou saláty bez pesticidů a chemikálií.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies