Založíme občanské sdružení a obnovíme hřbitov v Bystrci. Hned jak skončí finanční krize. Tak vypadaly před více než rokem a půl plány bývalého starosty brněnské městské části Bystrc Svatopluka Beneše s někdejším pohřebištěm mezi Vondrákovou a Odbojářskou ulicí. Sdružení se mu založit nepodařilo a s obnovou hřbitova už nepočítá ani radnice.

„Je to škoda. Dvacet tisíc bystrckých obyvatel musí dojíždět uctívat své blízké do jiných městských částí. Přitom obnova zrušeného hřbitova by nebyla nijak drahá. Zdi pořád stojí, jen teď slouží jako útočiště pejskařů a někdy i narkomanů," uvedl bývalý starosta Beneš.

Podle současného starosty Vladimíra Vetchého se prostranství změní spíše v nový park. „Kvůli blízké zástavbě domů tam už hřbitov být nemůže. V budoucnu počítáme s tím, že pohřebiště zaniklé v sedmdesátých letech zrevitalizujeme. Chybějící hřbitov by mohl vzniknout mezi Bystrcí a Žebětínem v lokalitě známé jako U Křivé borovice," řekl starosta.

S obnovou hřbitova nepočítá ani ředitel příspěvkové organizace Správa hřbitovů města Brna Marek Šamšula. Organizace má péči o brněnské hřbitovy na starosti. „Obnova je nereálná. V nejbližší době nepočítáme ani s jiným místem pro hřbitov v Bystrci. Nenašli jsme tam zatím vhodný pozemek. Navíc Bystrckým může sloužit hřbitov v sousedním Žebětíně nebo před několika lety obnovený v blízkém Komíně. Ten má kapacitu na desítky let dopředu," uvedl Šamšula.

Místa chybí

V Brně je jedenáct hřbitovů, na kterých se pohřbívá. „Nedostatek míst je například v Líšni, Slatině, Jehnicích a Soběšicích. V současnosti připravujeme podklady pro jejich rozšíření," vysvětlil plány Šamšula.

Vzhledem ke dvacetiprocentnímu omezení peněz pro příspěvkové organizace se ale letos se zvýšením počtu míst na hřbitovech nepočítá. „Chceme však mít projekty připravené tak, abychom mohli co nejdříve s rozšiřováním začít. Například v Líšni už jsou vyřešené majetkové poměry,"sdělil ředitel.

Nejvíce zaplněný je podle něho hřbitov v Soběšicích. „Tam uvažujeme o několika variantách. Buď postavíme nový, nebo se rozroste stávající do sousedního lesa. Ten však neumožňuje pohřbívání do země," podotkl Šamšula.

O takzvaný lesní hřbitov usiluje i radnice Brna-severu, pod kterou Soběšice spadají. „Přijde nám nevhodné stavět nový hřbitov v blízkosti rostoucí obytné části. Rozšířením do lesa by vzniklo krásné pietní místo v přírodě mezi stromy. Tuto variantu jsme doporučili brněnským zastupitelům v připomínkách k plánovanému územnímu plánu," sdělila starostka Sabina Tomíšková.