Pro nezvyklou stavbu se investoři rozhodli, protože v ní vidí záruku výdělku. Má totiž nabídnout to, co na komárovském sídlišti doposud chybí. „Zástavba daného území je vhodná architektonickým výrazem i ekonomickou návratností investice. Vytvořením nového obchodního centra se výrazně zlepší služby pro lidi," uvedl Karel Kolář, který pro investora zpracovává dokumentaci pro posouzení vlivu na životní prostředí.

Brownfield po zbouraném mlýnu je v pásmu ohroženém stoletou vodou při povodních na řece Svratce. „Problém projektant eliminoval navržením parkovacích míst v přízemí. Obchod bude na pilířích otevřeného skeletu," nastínil Kolář.

Kromě velké samoobsluhy s potravinami a dalším zbožím má budova nabídnout i několik menších obchodů včetně lékárny. „Znamená také zaměstnání zhruba padesáti lidí," podotkl Kolář.

Bude stavět Kaufland?

Podle oznámení má nové obchodní centrum postavit společnost Kaufland. Ta zatím ale zůstává tajemná. „Vhodné pozemky pro výstavbu nových obchodních domů hledáme po celé republice velmi intenzivně. V současné době se bohužel nedokážeme k žádnému konkrétně vyjádřit. Nevíme, jak dopadnou jednotlivá jednání a nechceme nikoho mystifikovat. Ale také nechceme nic vyloučit. V tento moment nemůžu být konkrétnější," vzkázal tiskový mluvčí společnosti Michael Šperl.

Zájem společnosti ovšem Brněnskému deníku Rovnost potvrdil starosta městské části Brno-jih Josef Haluza. „Vím o něm. O obchodu v tomto místě jsme vždy uvažovali. Je to dobré pro důchodce či matky s dětmi ze sídliště. Ale nezáleží na tom, jaká tam bude firma, jde hlavně o to, aby lidem nabídla potřebné služby," řekl starosta.

Lidé z Komárova mají na záměr rozporuplné názory. „Nový obchod se tu určitě hodí. Zvláště pokud nabídne větší výběr zboží za ceny pro normální lidi. Navíc na místě u křižovatky nebude ani působit rušivě," řekla třeba Eva Krejčí.

Naopak Vladimíru Horákovi je líto, že na místě nezůstala budova starého mlýna. „Kdyby jej někdo opravil, také tam mohly být obchody. A v přízemí třeba stylová hospůdka," zamyslel se Horák.

Budova z roku 1856 ovšem od roku 1995 až do loňska chátrala a nenašel se investor, který by zaplatil její opravy. „Ještě mezi roky 1992 a 1994 tam byly sklady podobně jako před revolucí. Pak už ale byl mlýn úplně prázdný," poznamenal starosta Haluza.