Autorem jednoho z projektů, který již získal podporu dostatečného počtu lidí, je František Tomeček. V Záhřebské ulici chce mít nové místo pro venčení a procházky se psy. V Brně je podle něj příjemných míst k tomuto účelu málo. „Majitelé psů platí poplatky a něco málo by se jim také mělo vrátit," komentoval svůj nápad Tomeček.

Na první schůzku na Brně-středu přišlo přes šedesát lidí. „Projekt oslovil zejména ty mladší. Je to způsob, jak právě u nich vzbudit zájem o dění ve městě," zhodnotil starosta Brna-středu Martin Landa.

V jiných městských částech však o zapojení do projektu tak velký zájem nebyl. „Z pětadvaceti tisíc bystrckých obyvatel se schůzky zúčastnilo pouze sedm," oznámil starosta Bystrce Tomáš Kratochvíl.

Podle něj participativní rozpočet projekty pouze zdržuje. „Dříve mohli lidé přijít přímo za zastupiteli a nemuseli čekat rok na vyhodnocení nejlepších nápadů," dodal Kratochvíl.

Pouze dostatečný počet hlasů k získání dotace nestačí. „Budeme nadále posuzovat, jestli je nápad vůbec uskutečnitelný," okomentovala postup koordinátorka projektu Petra Klašková.

ANNA TIŠNOVSKÁ