VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Muž z Čanki: Večeře je pro mě někdy i snídaně

BRNO - Frontman brněnské skupiny Čankišou Karel Heřman nejraději chodí do pizzerie La Strada. Vždycky se tam pořádně nají

18.8.2007
SDÍLEJ:

Karel Heřman si své jídlo opravdu užíváFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Už na první pohled je vidět, že muž, který se stal tento týden členem testovacího týmu Brněnského Deníku Rovnost, rád jí. Přestože váží pomalu stejně jako dva urostlí chlapi, sní normální porci a je sytý. A když si měl vybrat oblíbený podnik, kde mu chutná, neváhal ani vteřinu. Zvolil pizzerii La Strada v brněnské Kounicově ulici.

„V restauraci La Strada je výborná kuchyně. Sice tady nejím pravidelně, ale když mám chuť na něco moc dobrého, zajedu si právě sem,“ říká frontman kapely Čankišou Karel Heřman. Je to muž, který obsadil druhé místo na mezinárodním hudebním festivalu Chuch Mongolia v Mongolsku. Zpěvák, který zpívá písničky jednonohého lidu Čanki. Veselé a pohodové.

„Lidi mají dost problémů v životě, tak proč by měli poslouchat nějaké dojemné skladby. Ty jsou dobré leda tak na to, aby u nich mohli truchlit,“ vysvětluje Heřman hudební zaměření brněnské kapely s etnografickým duchem.

Ale zpátky k jídlu. První muž Čankišou není v jídle vybíravý. „Jím víceméně všechno. Pokud bych měl sestavit hitparádu mých oblíbených kulinářských hitů, jsou na prvním místě lasagne. Druhé místo by obsadily všechny pokrmy z čerstvých mořských ryb a třetí příčku okupuje sekaná od maminky,“ usmívá se Heřman při výčtu nejoblíbenějších jídel. Naopak propadákem je u něj jen rýže na sladko. Tu nejí vůbec.

Oběd jak kdy

Rýžový nákyp v testovaném podniku nenabízejí. Z jídelního lístku La Strada by si ale vybral všechno. Nakonec volí plněná kuřecí prsa a salát z rajčat a cibule. „Ať si dám cokoliv, vím, že to bude mimořádná lahůdka,“ říká Heřman. Oběd ovšem není pro hudebníka pravidelným denním rituálem.

Říká, že jeho stravovací návyky jsou příšerné. „Ráno vstanu a uvařím si kafe. K tomu zakousnu nějaký chleba se salámem nebo sýrem a jdu pracovat. Někdy obědvám, ale většinou nemám čas, takže si vezmu nějakou odbývačku. Třeba zeleninový karbenátek,“ popisuje Heřman denní skladbu jídel.

Jakmile se den přehoupne do druhé poloviny, jí čím dál méně. „Před koncertem nejím vůbec a po něm si dám večeři. To je snad jediné jídlo, které jím pravidelně. A někdy je ta večeře tak pozdní, že by se dala nazvat i snídaní,“ žertuje Heřman.

Při čekání na přípravu vybraného jídla vypráví o gastronomických zážitcích. Těch zažil řadu. Objel totiž skoro celou zeměkouli. „Pozoruhodná a nezapomenutelná byla návštěva u pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa. Myslel jsem si, bůhvíjakou nám nenaservíruje specialitu, ale jeho kuchař připravil obyčejné pečené kuře,“ vzpomíná Heřman na návštěvu islámské republiky. Jakmile dojedli hosté hlavy státu oběd, podal jim betel. „To je taková kulička, která je silnější než kafe. A je to v podstatě droga,“ líčí hudebník zajímavý zážitek.

Betel je pro „našince“ neznámý. Je to rostlina, které se říká pepřovník betelový. První informace o betelu přinesl do Evropy až koncem 13. století cestovatel Marco Polo, který se s jeho žvýkáním setkal v Indii. Betel se však v Asii používal již nejméně o dva tisíce let dříve, než se s ním cestovatel seznámil. Například bájní asijští hrdinové prý často oklamali nepřátele tím, že jim vytékaly z úst červené sliny. Jejich protivníci se pak domnívali, že je to krev a nechali je na pokoji.

Ostré jako šavle

Na Asii má Heřman vůbec samé „peprné“ vzpomínky. Tamní lidé prý koření všechno a víc než hodně. „Každé jídlo je tam tak pálivé, že to leckdy nejde ani pozřít. Třeba obyčejná chilli paprička v čemsi namočená, které jsem s kolegy z kapely říkal zelené peklo. To snad ani nebylo chilli, ale halucinogen,“ tvrdí lídr brněnské etnoskupiny.

Když dal chilli papričku do úst, myslel si, že to bude jeho poslední sousto v životě. „Jedl jsem to zaráz s kluky. Nejprve jsme se orosili, ale pak nám to málem uřízlo hlavu. Mám rád kořeněná a ostrá jídla, ale co je moc, to je moc,“ ušklíbne se. Vyprávění uteče jako voda v potoce a objednané jídlo je na stole. Už při prvním soustu se Heřman rozplývá blahem. „Je to výborné. K tomu nejsou potřeba slova. To se musí ochutnat,“ shrnuje pokrm a pouští se do jídla. Sní všechno až na trochu rajčat, která zbyla v bílé misce. „Je to bomba, ale salátek už musím nechat,“ omlouvá se Heřman číšníkovi.

Autor: Pavel Mokrý

18.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

SOUTĚŽ: Ve hře jsou lístky na zápas Zbrojovky proti Dukle Praha

Tradiční již devatenáctou přehlídku ohňostrojů festivalu Ignis Brunensis zakončil pompézní ohňostroj z hradu Špilberk.
AKTUALIZOVÁNO
1

Ignis Brunensis: přibude jeden ohňostroj, povinnou skladbou bude Bugatti step

Kino Art se přesune do bývalého lihovaru. Kvůli opravám

Brno /FOTOGALERIE/ – Rozsáhlé opravy za miliony korun čekají budovu brněnského Kina Art v Cihlářské ulici. Kvůli rozšíření vestibulu či zřízení bezbariérového přístupu proto od května do září kino přemístí do bývalého lihovaru v Pekařské ulici.

DOTYK.CZ

Největší poslanečtí snaživci? Na špici jsou Kalousek i Okamura

Už více než dvě stovky zákonů předložili současní poslanci. Sice jich protlačili jen 26, ale nesmutní z toho. Hlavně, že jsou vidět.

Nový ředitel Povodí Moravy dřív vedl mlékárny a lihovar

Brno – Z mléka a alkoholu přesedlá na vodu nový ředitel Povodí Moravy. V Brně ho v pondělí představil zaměstnancům podniku ministr zemědělství Marian Jurečka. Václav Gargulák přejde na pozici generálního ředitele společnosti zvenčí a ujme se jí už v úterý.

AKTUALIZOVÁNO

Účtenky za pivo? Sorry jako i agent Bureš

Brno /ANKETA/ – Bureš, Andrej Bureš. Účtenky s takovýmto textem a podobiznou ministra financí Andreje Babiše stylizovaného do postavy Jamese Bonda dostávají už od prosince návštěvníci Pivní burzy v brněnské Veveří ulici. „Na účtence máme obrázek jen z recese a původně jsme ho chtěli po týdnu odstranit, ale lidem se líbí. Měli jsme jen jednu negativní reakci, lidé se spíš smějí," uvedl majitel restaurace Jakub Seďa.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies