VYBERTE SI REGION

Děti jsou konzervativní. Milují omáčky

BRNO - Uvařit tisíc obědů za den. To je sen pěti kuchařek ze školní jídelny na brněnském Úvoze. Zatím denně připraví přes šest set porcí, a tak se snaží lákat na své obědy i starší generaci.

4.9.2007
SDÍLEJ:

Školní jídelnaFoto: Foto: Deník/Drahomír Stulír

NEOBVYKLÁ MÍSTA

 

„Vaříme sice podle norem, ale zároveň se snažíme naservírovat obědy co nejzajímavěji. Na přání dětí uděláme občas i pizzu nebo americké brambory. Talíře s krupičnou kaší vracejí vylízané. Každý den vaříme dva druhy jídel,“ informovala ředitelka jídelny Libuše Kozlová. Podle ní by školní jídelny nepřežily, kdyby jídlo chutnalo stejně jako před dvaceti lety.

„Socialismus v jídelnách už je dávno pryč. Musíme lákat obyčejné lidi a firmy, takže se chováme ekonomicky. Snažíme se, aby byl zákazník spokojený,“ uvedla Kozlová.

Kuchařky jsou převlečeny do bílých plášťů už v šest hodin ráno a v deset musí mít vše hotové. „Vaření je hračka, nejtěžší je úklid. Jsme tady do dvou odpoledne a leštíme nerezové kotle,“ popsala vedoucí kuchařek Marcela Hroubková.

Také ona vnímá, že se za posledních dvacet let v kuchyni mnohé změnilo. „Brambory už nešoupeme, ty přijdou od dodavatele čisté. Konvektomaty nám také usnadnily práci. Můžeme v nich současně uvařit knedlíky a smažit řízky,“ konstatovala Hroubková.

Podle Kozlové jsou děti v jídle konzervativní. „Nejraději mají omáčky a sladká jídla. Naopak ryby nám vracejí nedojezené. Teď jsme ale objevily maso ze žraloka panganiuse, který není cítit rybinou, a ten jim tolik nevadí,“ dodala.

Nejvíce je zklamaná z toho, že někteří odborníci na výživu mluví o jídle z jídelen jako o nejhorším gastronomickém zážitku. „Rády se necháme poučit, jak na to. Ale snažíme se i samy. Dřív se dělal jeden druh salátu. Dnes máme recepty na sto zeleninových dobrot,“ poznamenala Kozlová.

Jídlo kuchařky nakupují od dodavatelů, kteří denně přijíždějí s čerstvými potravinami. Když je v jídelníčku svíčková, spotřebují děti až šedesát litrů mléka. „Samozřejmě nám zůstávají porce a zbytky jídel. Můžeme si jídlo koupit domů. Zbytky dáváme do velkých plastových kontejnerů, které každý den odvážejí popeláři,“ popsala Hroubková.

Děti, které chodí do jídelny v ulici Úvoz, se nejčastěji těší na středu. „To je sladké jídlo. Dobré jsou také páteční omáčky s knedlíky,“ pochvaloval si jedenáctiletý Filip Ondráček.

4.9.2007
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalista Tomáš Jablonský v posilovně.

Zbrojovka získala posilu do obrany, ze Slavie přichází Jablonský

O korunku pro královnu krásy přišly ve čtvrtek do brněnského nákupního centra Olympia bojovat dívky z celé republiky.
33

Dívky v Brně předvedly krásu i talent. Vybírat Miss lze teď i na sociální síti

AKTUALIZOVÁNO

Vlak srazil mladíka mezi Židenicemi a Královým Polem. Trať už je průjezdná

Brno – Tragické následky měla ve čtvrtek odpoledne srážka muže a vlaku v úseku mezi brněnskými Židenicemi a Královým Polem. „Indicent se stal přibližně v půl třetí odpoledne. Dopravu na trati jsme přerušili. Aktuálně předpokládáme, že to potrvá zhruba do půl páté večer, bližší podrobnosti ale bohužel zatím nemůžeme sdělit," sdělil za České dráhy Petr Šťáhlavský.

Známé poslal fotky podřezaného zápěstí. Zraněného muže zachránili strážníci

Brno – Fotografie podřezaného zápěstí přišla v noci na středu na mobilní telefon mladé ženě od jejího pětadvacetiletého známého z Brna. S obavami o jeho život se svěřila přátelům, kteří ihned informovali policii.

Vánoční trhy: gurmánský lidé obcházeli, zaujala vánoční tramvaj, zjistil průzkum

Brno /INFOGRAFIKA/ - Spokojenost lidí s posledními brněnskými adventními trhy zjišťoval průzkum. Lidem se trhy líbily, nové na Dominikánském náměstí ale často obešli.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies