VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Děti jsou konzervativní. Milují omáčky

BRNO - Uvařit tisíc obědů za den. To je sen pěti kuchařek ze školní jídelny na brněnském Úvoze. Zatím denně připraví přes šest set porcí, a tak se snaží lákat na své obědy i starší generaci.

4.9.2007
SDÍLEJ:

Školní jídelnaFoto: Foto: Deník/Drahomír Stulír

NEOBVYKLÁ MÍSTA

 

„Vaříme sice podle norem, ale zároveň se snažíme naservírovat obědy co nejzajímavěji. Na přání dětí uděláme občas i pizzu nebo americké brambory. Talíře s krupičnou kaší vracejí vylízané. Každý den vaříme dva druhy jídel,“ informovala ředitelka jídelny Libuše Kozlová. Podle ní by školní jídelny nepřežily, kdyby jídlo chutnalo stejně jako před dvaceti lety.

„Socialismus v jídelnách už je dávno pryč. Musíme lákat obyčejné lidi a firmy, takže se chováme ekonomicky. Snažíme se, aby byl zákazník spokojený,“ uvedla Kozlová.

Kuchařky jsou převlečeny do bílých plášťů už v šest hodin ráno a v deset musí mít vše hotové. „Vaření je hračka, nejtěžší je úklid. Jsme tady do dvou odpoledne a leštíme nerezové kotle,“ popsala vedoucí kuchařek Marcela Hroubková.

Také ona vnímá, že se za posledních dvacet let v kuchyni mnohé změnilo. „Brambory už nešoupeme, ty přijdou od dodavatele čisté. Konvektomaty nám také usnadnily práci. Můžeme v nich současně uvařit knedlíky a smažit řízky,“ konstatovala Hroubková.

Podle Kozlové jsou děti v jídle konzervativní. „Nejraději mají omáčky a sladká jídla. Naopak ryby nám vracejí nedojezené. Teď jsme ale objevily maso ze žraloka panganiuse, který není cítit rybinou, a ten jim tolik nevadí,“ dodala.

Nejvíce je zklamaná z toho, že někteří odborníci na výživu mluví o jídle z jídelen jako o nejhorším gastronomickém zážitku. „Rády se necháme poučit, jak na to. Ale snažíme se i samy. Dřív se dělal jeden druh salátu. Dnes máme recepty na sto zeleninových dobrot,“ poznamenala Kozlová.

Jídlo kuchařky nakupují od dodavatelů, kteří denně přijíždějí s čerstvými potravinami. Když je v jídelníčku svíčková, spotřebují děti až šedesát litrů mléka. „Samozřejmě nám zůstávají porce a zbytky jídel. Můžeme si jídlo koupit domů. Zbytky dáváme do velkých plastových kontejnerů, které každý den odvážejí popeláři,“ popsala Hroubková.

Děti, které chodí do jídelny v ulici Úvoz, se nejčastěji těší na středu. „To je sladké jídlo. Dobré jsou také páteční omáčky s knedlíky,“ pochvaloval si jedenáctiletý Filip Ondráček.

4.9.2007
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zbrojovka porazila v prvním domácím zápase jarní části ligy Slovan Liberec těsně 1:0.
AKTUALIZOVÁNO
1 20

Zbrojovka zvládla domácí premiéru, spasila ji vítězná hlavička Řezníčka

Masopust v brněnských Kníničkách.
16

Ulicemi se proháněla pirátská loď. V Kníničkách slavili masopust

AKTUALIZOVÁNO

Legendární baron Trenck se projde Špilberkem. Vědci tvoří 3D model podle mumie

Brno – Přesnou podobu jednoho z nejznámějších vězňů držených v brněnské pevnosti Špilberk, legendami opředeného barona Trencka, uvidí lidé již za dva roky. Trojrozměrný model baronova těla i obličeje připravuje vědecký tým. V sobotu baronovu mumii, která se nachází v Kapucínské hrobce, poprvé skenovali a měřili. Výzkum zatím ukázal, že jedna z legend je lživá. Baron totiž nemá v těle žádnou uvízlou střelu.

AKTUALIZOVÁNO

Na dálnici u Popůvek se srazilo několik aut. Tvořily se kolony

Popůvky – Se zdržením museli počítat řidiči, kteří chtěli jet dálnicí D1 ve směru na Brno v sobotu odpoledne. Nedaleko Popůvek se totiž stala dopravní nehoda, kvůli které se tvořily kolony.

Účet za lety do Mnichova dělá 60 milionů. Letiště Brno už linku dotovat nechce

Brno – Z vlastní kapsy dotuje Letiště Brno provoz letecké linky z Brna do Mnichova. Celkem ho spojení, které využívá v průměru padesát lidí denně, stálo doposud šedesát milionů korun. Jihomoravský kraj a město Brno přitom slíbili linku podpořit celkem pětačtyřiceti miliony korun. Zatím nedali nic.

V parku na bývalém hřbitově v Líšni rozkvetou magnólie

Brno – Dříve tam k odpočinku ukládali mrtvé, dnes tam nachází klid živí. Park v líšeňské Trnkově ulici se už na podzim možná dočká rekonstrukce. Růst v něm mají nové stromy a návštěvníkům posvítí lampy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies