VYBERTE SI REGION

Děti jsou konzervativní. Milují omáčky

BRNO - Uvařit tisíc obědů za den. To je sen pěti kuchařek ze školní jídelny na brněnském Úvoze. Zatím denně připraví přes šest set porcí, a tak se snaží lákat na své obědy i starší generaci.

4.9.2007
SDÍLEJ:

Školní jídelnaFoto: Foto: Deník/Drahomír Stulír

NEOBVYKLÁ MÍSTA

 

„Vaříme sice podle norem, ale zároveň se snažíme naservírovat obědy co nejzajímavěji. Na přání dětí uděláme občas i pizzu nebo americké brambory. Talíře s krupičnou kaší vracejí vylízané. Každý den vaříme dva druhy jídel,“ informovala ředitelka jídelny Libuše Kozlová. Podle ní by školní jídelny nepřežily, kdyby jídlo chutnalo stejně jako před dvaceti lety.

„Socialismus v jídelnách už je dávno pryč. Musíme lákat obyčejné lidi a firmy, takže se chováme ekonomicky. Snažíme se, aby byl zákazník spokojený,“ uvedla Kozlová.

Kuchařky jsou převlečeny do bílých plášťů už v šest hodin ráno a v deset musí mít vše hotové. „Vaření je hračka, nejtěžší je úklid. Jsme tady do dvou odpoledne a leštíme nerezové kotle,“ popsala vedoucí kuchařek Marcela Hroubková.

Také ona vnímá, že se za posledních dvacet let v kuchyni mnohé změnilo. „Brambory už nešoupeme, ty přijdou od dodavatele čisté. Konvektomaty nám také usnadnily práci. Můžeme v nich současně uvařit knedlíky a smažit řízky,“ konstatovala Hroubková.

Podle Kozlové jsou děti v jídle konzervativní. „Nejraději mají omáčky a sladká jídla. Naopak ryby nám vracejí nedojezené. Teď jsme ale objevily maso ze žraloka panganiuse, který není cítit rybinou, a ten jim tolik nevadí,“ dodala.

Nejvíce je zklamaná z toho, že někteří odborníci na výživu mluví o jídle z jídelen jako o nejhorším gastronomickém zážitku. „Rády se necháme poučit, jak na to. Ale snažíme se i samy. Dřív se dělal jeden druh salátu. Dnes máme recepty na sto zeleninových dobrot,“ poznamenala Kozlová.

Jídlo kuchařky nakupují od dodavatelů, kteří denně přijíždějí s čerstvými potravinami. Když je v jídelníčku svíčková, spotřebují děti až šedesát litrů mléka. „Samozřejmě nám zůstávají porce a zbytky jídel. Můžeme si jídlo koupit domů. Zbytky dáváme do velkých plastových kontejnerů, které každý den odvážejí popeláři,“ popsala Hroubková.

Děti, které chodí do jídelny v ulici Úvoz, se nejčastěji těší na středu. „To je sladké jídlo. Dobré jsou také páteční omáčky s knedlíky,“ pochvaloval si jedenáctiletý Filip Ondráček.

4.9.2007
SDÍLEJ:

Nový Moravák svlaží vodotrysky. Vítězný návrh počítá v zimě i s kluzištěm

Brno /VIZUALIZACE/ – Ochlazení v horké letní dny nebo jízdu na bruslích v zimě nabídne po rekonstrukci Moravské náměstí v Brně. Radnice Brna-středu chce vytvořit prostor s vodní plochou a kavárnou, který lidi naláká k odpočinku. V pátek oznámila výsledky architektonické soutěže na podobu náměstí. Z dvaceti návrhů zvítězil v soutěži projekt kanceláře Consequence forma.

AKTUALIZOVÁNO

Vlak srazil ženu na nádraží v Rosicích. Na místě zemřela

Rosice – Pod koly vlaku zemřela šestatřicetiletá žena v sobotu v Rosicích u Brna. Podvečerní nehoda komplikovala vlakovou dopravu na trati mezi Brnem a Jihlavou.

AKTUALIZOVÁNO

Vive la France! Bitvu tří císařů opět ovládli Napoleonovi vojáci

Tvarožná /REPORTÁŽ/ – Po 211 letech se historie na Slavkovském bojišti v sobotu odpoledne zopakovala. Přibližně tisícovka vojáků oděných do dobových uniforem před zraky několika tisíců lidí svedla boj připomínající Napoleonovo vítězství v bitvě tří císařů z roku 1805.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies