VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Děti jsou konzervativní. Milují omáčky

BRNO - Uvařit tisíc obědů za den. To je sen pěti kuchařek ze školní jídelny na brněnském Úvoze. Zatím denně připraví přes šest set porcí, a tak se snaží lákat na své obědy i starší generaci.

4.9.2007
SDÍLEJ:

Školní jídelnaFoto: Foto: Deník/Drahomír Stulír

NEOBVYKLÁ MÍSTA

 

„Vaříme sice podle norem, ale zároveň se snažíme naservírovat obědy co nejzajímavěji. Na přání dětí uděláme občas i pizzu nebo americké brambory. Talíře s krupičnou kaší vracejí vylízané. Každý den vaříme dva druhy jídel,“ informovala ředitelka jídelny Libuše Kozlová. Podle ní by školní jídelny nepřežily, kdyby jídlo chutnalo stejně jako před dvaceti lety.

„Socialismus v jídelnách už je dávno pryč. Musíme lákat obyčejné lidi a firmy, takže se chováme ekonomicky. Snažíme se, aby byl zákazník spokojený,“ uvedla Kozlová.

Kuchařky jsou převlečeny do bílých plášťů už v šest hodin ráno a v deset musí mít vše hotové. „Vaření je hračka, nejtěžší je úklid. Jsme tady do dvou odpoledne a leštíme nerezové kotle,“ popsala vedoucí kuchařek Marcela Hroubková.

Také ona vnímá, že se za posledních dvacet let v kuchyni mnohé změnilo. „Brambory už nešoupeme, ty přijdou od dodavatele čisté. Konvektomaty nám také usnadnily práci. Můžeme v nich současně uvařit knedlíky a smažit řízky,“ konstatovala Hroubková.

Podle Kozlové jsou děti v jídle konzervativní. „Nejraději mají omáčky a sladká jídla. Naopak ryby nám vracejí nedojezené. Teď jsme ale objevily maso ze žraloka panganiuse, který není cítit rybinou, a ten jim tolik nevadí,“ dodala.

Nejvíce je zklamaná z toho, že někteří odborníci na výživu mluví o jídle z jídelen jako o nejhorším gastronomickém zážitku. „Rády se necháme poučit, jak na to. Ale snažíme se i samy. Dřív se dělal jeden druh salátu. Dnes máme recepty na sto zeleninových dobrot,“ poznamenala Kozlová.

Jídlo kuchařky nakupují od dodavatelů, kteří denně přijíždějí s čerstvými potravinami. Když je v jídelníčku svíčková, spotřebují děti až šedesát litrů mléka. „Samozřejmě nám zůstávají porce a zbytky jídel. Můžeme si jídlo koupit domů. Zbytky dáváme do velkých plastových kontejnerů, které každý den odvážejí popeláři,“ popsala Hroubková.

Děti, které chodí do jídelny v ulici Úvoz, se nejčastěji těší na středu. „To je sladké jídlo. Dobré jsou také páteční omáčky s knedlíky,“ pochvaloval si jedenáctiletý Filip Ondráček.

4.9.2007
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Letní kina zahajují sezonu. V Židlochovicích neotevřou kvůli staré promítačce

Ilustrační foto.
2

Stavbě nové autobusové zastávky Tichého brání zaparkovaná auta s přívěsy

EXKLUZIVNĚ

Unikátní jako Pavel Bure, říká expert na bruslení Allard o Martinu Eratovi

Brno – O své práci hovoří s opravdovým zanícením. Kanadský trenér Shawn Allard se před několika lety vydal do neprobádaného hokejového území a začal se zabývat možnostmi zlepšování techniky bruslení hráčů. Vypracoval se v uznávaného odborníka, jehož rady vyhledávají přední hvězdy NHL jako například Sidney Crosby. Díky dlouholetému přátelství s útočníkem Komety Martinem Eratem se Allard minulý týden objevil v Brně, kde uspořádal tréninkový kemp pro děti i trenéry.

Výročí povodní. Podělte se s námi o vzpomínky!

Jižní Morava – V roce 1997 i pět let nato zasáhly jižní Moravu ničivé povodně. Stoletá voda na mnoha místech v kraji napáchala stamilionové škody a zabíjela. Podělte se s námi o své vzpomínky. Redakce jihomoravských Deníků Rovnost hledá fotografie a svědectví z letních povodní v letech 1997 a 2002.

Říkají mi děda. Pozvání na pivo ale odmítám, povídá výčepní z otevřené garáže

Brno - Za dědou do garáže na jedno, říkají stálí hosté, kteří už bezmála dvacet let chodí do brněnské kníničské Rekreační ulice za dobrým pivem. V otevřeném garážovém výčepu je tam téměř každý letní večer přivítá František Tesař. „Dopoledne vyrábím zmrzlinu. Odpoledne se potom věnuji hostům a načepuji jim pivo podle jejich přání," říká pětaosmdesátiletý výčepní Tesař.

OBRAZEM: Poslední ohňostroj ukázal Nebe na Zemi. V jazzovém rytmu

Brno /VIDEO, ANKETA/ – Nebem tancují miliony pestrobarevných jisker. Vlní se vesele do jazzového rytmu, rozsvítí se a zase mizí. Oblohu nad Špilberkem v sobotu prozářil závěrečný nesoutěžní ohňostroj festivalu Ignis Brunensis. Podívaná nesla název Nebe na zemi podle slov známé skladby Jaroslava Ježka.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies