VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Děti jsou konzervativní. Milují omáčky

BRNO - Uvařit tisíc obědů za den. To je sen pěti kuchařek ze školní jídelny na brněnském Úvoze. Zatím denně připraví přes šest set porcí, a tak se snaží lákat na své obědy i starší generaci.

4.9.2007
SDÍLEJ:

Školní jídelnaFoto: Foto: Deník/Drahomír Stulír

NEOBVYKLÁ MÍSTA

 

„Vaříme sice podle norem, ale zároveň se snažíme naservírovat obědy co nejzajímavěji. Na přání dětí uděláme občas i pizzu nebo americké brambory. Talíře s krupičnou kaší vracejí vylízané. Každý den vaříme dva druhy jídel,“ informovala ředitelka jídelny Libuše Kozlová. Podle ní by školní jídelny nepřežily, kdyby jídlo chutnalo stejně jako před dvaceti lety.

„Socialismus v jídelnách už je dávno pryč. Musíme lákat obyčejné lidi a firmy, takže se chováme ekonomicky. Snažíme se, aby byl zákazník spokojený,“ uvedla Kozlová.

Kuchařky jsou převlečeny do bílých plášťů už v šest hodin ráno a v deset musí mít vše hotové. „Vaření je hračka, nejtěžší je úklid. Jsme tady do dvou odpoledne a leštíme nerezové kotle,“ popsala vedoucí kuchařek Marcela Hroubková.

Také ona vnímá, že se za posledních dvacet let v kuchyni mnohé změnilo. „Brambory už nešoupeme, ty přijdou od dodavatele čisté. Konvektomaty nám také usnadnily práci. Můžeme v nich současně uvařit knedlíky a smažit řízky,“ konstatovala Hroubková.

Podle Kozlové jsou děti v jídle konzervativní. „Nejraději mají omáčky a sladká jídla. Naopak ryby nám vracejí nedojezené. Teď jsme ale objevily maso ze žraloka panganiuse, který není cítit rybinou, a ten jim tolik nevadí,“ dodala.

Nejvíce je zklamaná z toho, že někteří odborníci na výživu mluví o jídle z jídelen jako o nejhorším gastronomickém zážitku. „Rády se necháme poučit, jak na to. Ale snažíme se i samy. Dřív se dělal jeden druh salátu. Dnes máme recepty na sto zeleninových dobrot,“ poznamenala Kozlová.

Jídlo kuchařky nakupují od dodavatelů, kteří denně přijíždějí s čerstvými potravinami. Když je v jídelníčku svíčková, spotřebují děti až šedesát litrů mléka. „Samozřejmě nám zůstávají porce a zbytky jídel. Můžeme si jídlo koupit domů. Zbytky dáváme do velkých plastových kontejnerů, které každý den odvážejí popeláři,“ popsala Hroubková.

Děti, které chodí do jídelny v ulici Úvoz, se nejčastěji těší na středu. „To je sladké jídlo. Dobré jsou také páteční omáčky s knedlíky,“ pochvaloval si jedenáctiletý Filip Ondráček.

4.9.2007
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dvě hodiny zůstali v neděli na dálnici D1 stát řidiči, kteří se rozhodli pro noční cestu do Prahy nebo Brna. Na 169. kilometru ve směru na Prahu totiž skončila dodávka po dopravní nehodě na boku.
AKTUALIZOVÁNO
3

Nehody na D1: šest vybouraných vozidel a šest zraněných

Zdeňka Procházková.
1 6

Děti na internetu prodávají své nahé fotky a nabízí i sex, říká policistka

Brno v roce 2050? Podobu určí obyvatelé i akademici

Brno - V Brně je na 350 tisíc obyvatel. Za třicet let jich může být o 50 tisíc méně. Radní se rozhodli shromáždit data o obyvatelstvu, dopravě a dalších oblastech, aby pomocí nich vytvořili Strategii Brno 2050.

Glyfosát? Povolujeme jej, sdělila Unie. Zemědělce to potěšilo

Jižní Morava - Herbicidní látka glyfosát, která se používá například na hubení plevele, není rakovinotvorná a zemědělci ji mohou dál používat. Definitivně to potvrdila Evropská agentura pro chemické látky.

Pomohla mi odhodlanost, věří úspěšná žena

Brno - Ve svých osmatřiceti letech pracuje jako ředitelka největšího prodejce německé automobilky Mercedes Benz v Česku a na Slovensku Hošek Motor. Příběh Brňanky Andrey Ungerové si ve středu vyslechli hosté jedné z přednášek Ladies Business Week v Brně. Události, na které vystupují úspěšné ženy.

Parníky obsadily přehradu. Provázely je fanfáry, tleskot i troubení

Brno /FOTOGALERIE/ – Po Brněnské přehradě se rozléhá troubení parníků a stovky přihlížejících vykřikují nadšením. Dopravní podnik zahajuje jedenasedmdesátou plavební sezónu a vypouští svých šest lodí zpátky na přehradu. „Loni jsme přeplavili 240 tisíc cestujících, letos je náš cíl ještě o deset tisíc víc, i proto plavební sezónu prodloužíme až do konce října," slibuje přihlížejícím generální ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies