VYBERTE SI REGION

Mistrem výčepním se stala žena. V soukromí dává přednost vínu

Brno – Dej bůh štěstí. Slova, kterými jednatřicetiletá výčepní Gabriela Pexová doprovází na stůl orosenou sklenici piva. Ve čtvrtek si svým přístupem získala porotce soutěže Gambrinus Mistr Výčepní. Vyhrála s přehledem. „Pivo přitom vůbec nepiju. Jsem spíše vinařka," řekla Pexová.

8.3.2013
SDÍLEJ:

Vítězka soutěže Gabriela PexováFoto: DENÍK/ Lubomír Stehlík

Svou práci má ráda. Baví ji. „Musíte k tomu mít vztah. A nic neodfláknout," vysvětlila. Označení výčepní ale odmítla. „My tady děláme každý všechno. Čepujeme pivo, pracujeme za barem i roznášíme nápoje a jídlo hostům," bránila se.

Přestože pivo sama nemá ráda, načepovat ho umí různými způsoby. „I bez pěny. To ale hosté moc nechtějí. Nevypadá to tak lákavě jako pořádná čepice," řekla hospodská. Klasické pivo s pěnou je podle ní snadnější načepovat. Z nových píp teče téměř samo. „Je k tomu ale potřeba trochu cviku," připustila.

Pexová se vyučila servírkou a po škole hledala práci. Nejdřív pracovala v kavárně. „Vydržela jsem tam sedm let. Pak jsem přišla sem," popisovala. V restauraci Kanas obsluhuje hosty a pípy už šestým rokem. Plánuje zde i zůstat. „Zatím to zvládám fyzicky i psychicky," konstatovala mistryně.

Před časem prošla spolu s ostatními z restaurace školením pivovarního experta. „Naučil nás historii piva i jak čepovat nebo starat se o sklenice. Všechno děláme podle těchto pravidel," vysvětlila žena tajemství úspěchu.

Do soutěže o nejlepšího výčepního se dostala ještě s dalším číšníkem ze stejné restaurace. Ten ale nepostoupil ze základního kola. Pexová myslí, že jí vítězství respekt kolegů nepřinese. „Jsme tady tým, není to potřeba. Šéfa to ale potěšilo," řekla.

Že se v soutěži umístí dobře tušila bývalá kavárnice už od poloviny soutěže. „Ve vědomostním testu jsem získala nejvíc bodů. Prohra mi nehrozila," přiznala.

Kromě kožené zástěry s vítězným titulem vyhrála ještě drobné upomínkové předměty a tři sudy piva. Jak s nimi naloží ještě neví. „Možná je dostane podnik. Nebo kolegové," prozradila vítězka.

JIŘÍ HANÁK

Autor: Redakce

8.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kometa hledá jednodušší cestu, na ledě omezí i žabičky. Zábranský nazul brusle

Brno – Na trénincích hokejové Komety v posledních dnech přibyl jeden hlas navíc. Ne, nejedná se o novou posilu. Na své svěřence dohlížel přímo na ledě i majitel klubu a zároveň hlavní kouč Libor Zábranský, který dosud přípravu nechával na svých asistentech. „Je to persona a ví, kdy má vstoupit do kabiny a na led," oceňuje přínos hlavního muže Komety asistent Kamil Pokorný.

AKTUALIZOVÁNO

Potřetí za sebou. Lezec Ondra opět vládne brněnským sportovcům

Brno  /FOTOGALERIE/ – Každý rok překvapuje odborníky i své soupeře, co všechno dokáže. Sbírá medaile na světových šampionátech, udivuje výstupy ve skalách. A jeho úspěchu si všímají i doma, v Brně. Sportovní lezec Adam Ondra se letos tak už potřetí v řadě stal nejlepším sportovcem města Brna. Cenu převzal ve čtvrtek večer při slavnostním vyhlášení v Hotelu Voroněž.

Salon vín: titul šampiona získalo po roční pauze Zámecké vinařství Bzenec

Valtice, Bzenec – Prvenství v prestižní Národní soutěži vín České republiky slaví vinařství z Hodonínska. Šampionem expozice Salon vín pro příští rok se ve čtvrtek stal Ryzlink vlašský 2015 v pozdním sběru řady Collection 1508 Reservé ze Zámeckého vinařství Bzenec. Vítězné vinařství navázalo na úspěšnou sérii z předešlých let. „Jde o víno zlatavé barvy se zelenkavými odlesky, s vůní grepové pecky a mandlí ukazující na výbornou vyzrálost hroznů," přiblížil oceněné nejlepší víno ředitel bzeneckého vinařství Bořek Svoboda. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies