Právě začíná sezona honů. Například v brněnském Mariánském údolí už byli lovci střílet kachny. Prvních velkých honů se pak zúčastní na začátku listopadu.

Letošní rok vypadal slibně. „Na jaře, když zajíci vyváděli mladé a líhli se malí bažanti, bylo sucho a vše vypadalo dobře," řekl Ladislav Fejfuša z brněnského okresního mysliveckého spolku. Ale vytrvalé srpnové deště mnoho mláďat nepřežilo.

Přesto by letošní sezona mohla být lepší než loňská. Například minulý rok na Břeclavsku myslivci zastřelili tisíc zajíců a necelých čtyři sta bažantů. „Letos chtějí uživatelé honiteb odlovit dvakrát tolik zvířat. Jenže skutečnost bývá jiná. Všechno se uvidí až po prvních honech," uvedl Lubor Míček z odboru životního prostředí břeclavské radnice.

Ani myslivci zatím přesně nevědí, kolik zvěře se v přírodě pohybuje. „Kukuřice na polích zatím stojí. Stromy mají listí a je vysoká tráva. Zvěř má spoustu úkrytů," vysvětlil Jaroslav Šumpich ze znojemského okresního mysliveckého spolku.

Přestože drobné zvěře stále ubývá, divokým prasatům se daří velmi dobře. „Zalezou do lánu kukuřice nebo řepky a tam mají doslova plná koryta," vysvětlil myslivec Fejfuša.

Černé zvěři prospívá i letošní velká úroda žaludů. „Dřív, když byla přemnožená, vypukl prasečí mor. Nyní jsou asi odolnější. A také ztrácejí plachost a stahují se k městům," upozornil Fejfuša.

Zatímco v Čechách se na některých místech přemnožili jeleni a myslivci je musejí hromadně odstřelovat, na jižní Moravě situace kritická není. „Pamatuji si, jak se v osmdesátých letech řeklo, že je moc spárkaté zvěře a následovaly masivní odstřely. Pak bylo potřeba téměř deset let čekat na pořádné trofeje," zavzpomínal Fejfuša.

Při honu musí každý myslivecký spolek zajistit, aby do lesa nikdo kromě honců nevstupoval. „Obvykle informuje v místním rozhlase, upozornění zveřejní na vývěsce nebo ve zpravodaji obce," popsal Fejfuša.

Účastníci honů se musí připravit na pravidelné policejní kontroly. Loni strážci zákona odhalili na jižní Moravě pět pochybení. „Lovci pili alkohol," sdělila k tehdejším případům krajská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Ulovené kusy si myslivci rozdělí mezi sebou. Masem také některé spolky zaplatí zemědělcům, od kterých kupují krmivo pro zvěř.