Šimpanze Ginu, Mary a Fábena přesunuli chovatelé do jedné klece. Samec se na novou společnost těšil, proto chovatelé nechtěli spojení oddalovat. „Samozřejmě následující dny teprve ukážou, jak bude skupina fungovat," uvedla chovatelka brněnské zoo Mariana Hubíková. Po smrti poslední partnerky byl Fáben rok sám. Začal se příliš fixovat na ošetřovatelky, proto mu našli šimpanzí společnost.

Chovatelé jsou optimističtí i v případě třítýdenní žirafí samice, která po narození nemohla téměř chodit. „V děloze matky měla patrně špatně složené nohy. Klouby se jí stočily na opačnou stranu," vysvětlil ředitel zoo Brno Martin Hovorka. Ošetřovatelé mládě dokrmovali prvotním kravským mlékem. Nyní už je aktivní a hravé, v brzké době se tak snad podívá do volného výběhu.

O další mládě se v neděli rozrostla expozice Safari. Narodil se tam samec zebry Chapmannovy. Mládě bylo po porodu v pořádku, prozatím je s matkou Filou samo. „V nejbližších dnech už je nejspíš pustíme do výběhu k ostatním zvířatům," uvedla mluvčí zahrady Brno, Monika Brindzáková.