VYBERTE SI REGION

Mladí číšníci se oddávali pivním soutěžím

Brno (GALERIE, VIDEO) - Pekelné soustředění, šikovné ruce, zkušené oko i rychlé nohy. To všechno potřebovali soutěžící při Radegast Birell Cupu 2008, který se uskutečnil na začátku týdne v areálu Střední školy potravinářské a služeb v Charbulově ulici v Brně.

14.5.2008
SDÍLEJ:

Mladí číšníci se oddávali pivním soutěžímFoto: Archiv školy

„Letošní ročník se obzvláště povedl. Skvělé byly výsledky i počasí,“ pochvaloval si tajemník soutěže Radek Bušina. V soutěžním klání totiž uspěli i jeho studenti. Jeden z nich, Martin Levý, se navíc stal celkovým vítězem v kategorii Junior.

Mladí číšníci a číšnice se museli vypořádat se třemi disciplínami. V první z nich, načepování a servis piva, hodnotila odborná porota jak zvládnutí načepování třetinky plzeňského Prazdroje do tří minut, tak dodržení míry a vzhled piva. „Aby bylo pivo správně natočené, je důležité mít správné sklo, které není mastné. Jinak by se totiž neudělala ta pravá pivní čepice. A hlavně točit po skle,“ radí Bušina.

V druhé, takzvané barmanské disciplíně, kterou byla výroba míchaného nápoje s pivem, si nejlépe vedl student David Válek ze Střední odborné školy ve Vsetíně. Porotě připravil k ochutnání skutečnou lahůdku. „Svěží drink se stopou mandlí a kaktusu,“ zněl pochvalný verdikt od rozhodčích.

Vítězný recept
Karamel, sirup – 2 cl
Amaretto likér – 2 cl
Tequilla Mexiko – 2 cl
Pomerančový džus – 5 cl
Pivo na dolití + promíchat v šejkru

Zřejmě nejzábavnější disciplínou pro přihlížející, ale možná nejnáročnější pro soutěžící, byl překážkový běh s pivem. „Soutěžící musel načepovat pivo, které po překonání všech překážek předal porotě. Po absolvování trati rozhodčí přeměřili hladinu piva. Hodnotil se jak čas, tak elegance provedení úkolu,“ sdělil Bušina.

Juniorské části soutěže se zúčastnilo sedmapadesát mladých číšníků a číšnic. Šest z nich bylo ze slovenské Nitry. Kategorie dospělých Elite se zúčastnilo šest odvážlivců a mezi nimi byla nejlepší dívka, Iveta Stískalová z Prostějova.

Autor: Petr Škarda

14.5.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Fenomén Ondra: Lezení na OH? Mám z toho strach, je to trochu paskvil

Praha, Brno /ROZHOVOR/ - Není to až tak dávno, co o něm věděl jen úzký okruh lezeckých nadšenců. A vida když v pondělí uspořádal tiskovku po návratu z úspěšné mise Dawn Wall (v kalifornských Yosemitech vylezl za rekordních osm dní nejtěžší stěnu světa v proslulém masivu El Capitan), tísnil se na ní solidní hrozen novinářů a několik televizních štábů. Z brněnského sportovního lezce Adama Ondry je definitivně hvězda tuzemského sportu.

Ministr Jurečka odvolal ředitele Povodí Moravy. Nebyl spokojen s jeho vedením

Brno, Praha – Ministr zemědělství Marian Jurečka ve středu odvolal generálního ředitele státního podniku Povodí Moravy Jana Hodovského. Ministr podle všeho nebyl spokojený s výsledky jeho práce. „Generální ředitel nedokázal čerpat finanční limity pro Povodí Moravy ze státního rozpočtu, časté byly chyby v zakázkách a často se střídali také ředitelé na klíčových postech podniku," nastínila důvody odvolání mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies