VYBERTE SI REGION

Mladí šachisté oslavili titul chlebíčky

Kuřim - Cílevědomost, každodenní trénink a zdravé sebevědomí. Základní předpoklady pro úspěch ve sportovních soutěžích platí i v disciplínách, při kterých se účastníci nehýbou.

25.4.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍIK/Michal Burda

Třeba v šachách, jak už ví čtveřice talentovaných školáků z kuřimské základní školy v Tyršově ulici. Minulý týden totiž vyhráli mistrovství České republiky školních družstev prvního stupně. „Na kluky jsme moc pyšní," oceňuje jejich úspěch ředitel školy Stanislav Plchot.

Účast na soutěži v Mostu v Ústeckém kraji si žáci museli nejprve vybojovat v okresním a krajském kole. „Naštěstí jsme vždycky vyhráli," těší kapitána týmu Davida Němce.

Obě úvodní kola byla podle žáka páté třídy jednodušší než celostátní turnaj, v němž museli porazit víc konkurenčních týmů. „V tom prvním jsme ztratili půl bodu, v krajském čtyři," vypočítává čtvrťák Matěj Tajovský.

Na mistrovství republiky se už chlapci museli pořádně snažit. „Bylo to samozřejmě těžší," tvrdí Němec.

V prvním a druhém kole celorepublikového turnaje navíc vypustili několik partií, takže nakonec získali méně bodů. Přesto slavili vítězství. „Pan ředitel nám koupil chlebíčky a zákusky. S trenérem jsme šli na hamburger," vzpomíná s úsměvem Němec s tím, že doma už příliš neslavili.

Trénink novopečení mistři republiky rozhodně nezanedbávají. „Trénujeme zhruba tak půl hodiny denně," shodují se další členové týmu Lukáš Petříček a Tomáš Keprt. Němec s Tajovským dokonce věnují šachům každý den alespoň hodinu.

Chlapci trénují především v kuřimském domu dětí a mládeže. „Někteří z nás jezdí i do Brna, kde hrajeme v šachovém klubu ve Vodově ulici," říká Němec. A na sport nezapomínají ani doma. „Hodně trénuju s taťkou, který taky hraje," doplňuje Tajovský.

Vítězné družstvo se ale v červnu rozpadne. „Půjdu na druhý stupeň nebo na gymnázium," vysvětluje Němec, proč musí z týmu odejít.

V šachovém kroužku domu dětí a mládeže už podle ředitele školy vyrůstají další naděje. „Myslím, že příští rok kluci nevyhrají. Ale tak za tři nebo čtyři roky dorostou další mistři. Už jsme si je vyhlídli," uzavírá Plchot.

MARTINA PAVELKOVÁ

Autor: Redakce

25.4.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies