Podle programu se hnutí chce věnovat podpoře menších a středních podniků, snižování byrokracie, rozvoji vzdělávacího systému a dalším věcem.

I přes podobu programu s ANO se vůči němu vymezují. „Ideově se od ANO výrazně neodlišujeme, protože jejich ideály si držíme. Nám vadí styl politické práce a navázanost na firmu. A odcházejícím lidem chceme nabídnout možnost pokračovat, ale jinak," uvedl za hnutí Jan Svoboda.

Bývalým členům ANO vadil například nedostatek komunikace napříč hnutím a nařizování ze strany vedení. „Měli jsme jen mlčet a poslouchat," dodala Paulová, která je radní v jihočeských Prachaticích. Své hnutí chtějí budovat odspodu a vytvořit silnou členskou základnu.

Podle předsedy ANO a ministra financí Andreje Babiše jsou zakladatelé hnutí lidé, kteří se neprosadili na krajské kandidátky ANO. Na to reagoval místopředseda hnutí PRO Vojtěch Němec: „Já i předsedkyně Paulová jsme byli na dobrých místech na kandidátce ANO. Kdybychom byli zticha, mohli jsme klidně zasednou po volbách u korýtek," argumentoval Němec.

Dalšími místopředsedy PRO 2016 se stali František Švec a Richard Ficek. Brzy by měly vzniknout jihočeská, jihomoravská a olomoucká krajská organizace.