Modřice, ležící jižně od moravské metropole v okrese Brno-venkov, bývaly v první polovině minulého století ryze zemědělskou oblastí. Dařilo se tu především pěstování cibule a zelí, nebyl takřka nikdo, kdo by neznal modřickou firmu Fruta. Ještě před druhou světovou válkou zhruba osmdesát procent obyvatelstva tvořili Němci, z nichž byla po válce takřka většina vysídlena.

Počet obyvatel ve městě poté narůstal postupnou výstavbou a nastěhováním lidí z okolních obcí, které byly válkou postiženy. Po revoluci v roce 1989 se v Modřicích začal rozvíjet průmysl a obchod. V současnosti je zde zemědělství na okraji. Převážil jej strojírenský průmysl, a především dobře fungující zahraniční, zejména spediční firmy. Dnes v Modřicích žije 4 764 obyvatel.

O životě a proměnách města, a také o plánech do budoucna přinášíme rozhovor se starostou Modřic Ing. Josefem Šiškou.

Nakolik se tvář Modřic za poslední léta změnila?

Poměrně hodně. Jsem rodilý Modřičák. Pamatuji se, že uprostřed města bývaly i polní cesty. Dnes je veškerá infrastruktura ve všech ulicích dokončena. Máme vodovody, plynofikaci, kanalizaci, asfaltové silnice. Bytová výstavba je u nás ve velkém rozmachu. Od šedesátých let se zde vybudovalo kolem pětadvacítky bytových domů. Po revoluci v roce 1989 se podařilo do obce přivést zahraniční firmy.

Podle webových stránek vaší radnice má na území Modřic sídlo 877 firem, na modřickém katastru je i obří nákupní centrum Olympie, na jih se rozrůstá velká průmyslová zóna. Takový rozmach jistě přináší městu řadu výhod. Můžete některé zmínit?

Modřice jsou v rozkvětu. Vezmete-li v potaz skutečnost, že na více než 4,5 tisíce obyvatel Modřic je na jejich katastru o rozloze 1 005 hektarů zhruba 7 tisíc pracovních míst, dáte mi za pravdu, že takovou bilancí se může chlubit jen málokteré město. Díky zdejší fungující průmyslové a obchodní zóně nemáme malý rozpočet, a můžeme si dovolit vybudovat spoustu věcí, které bychom si bez firem dovolit nemohli. Zrekonstruovali jsme školu, druhou budovu školy přistavěli.

Nástavba základní školy v roce 2011 vyšla na 21 milionů korun, vybudování mateřské školky se dvěma třídami stálo zhruba osm milionů korun a pomohlo vyřešit chybějící kapacitu pro děti modřických občanů. Budujeme bytový dům pro seniory, připravujeme výstavbu sportovní haly. Takřka všechny investice hradíme z vlastních zdrojů, z dotací je toho minimum. Nejsme ani velké město, a zároveň nejsme malá obec, která by jednoduše dosáhla na dotace.

Při takovém průmyslovém a obchodním ruchu se jistě město nevyhne negativním jevům. Které nepříjemné stránky to Modřicím přináší?

Samozřejmě někteří obyvatelé to vnímají jako negativum. Doprava přináší hluk, smog a prach. Na druhé straně je ale třeba zdůraznit právě to, že často mnohá města naší velikosti mají poloviční rozpočet než my.

Zmínil jste mezi investičními akcemi výstavbu bytového domu pro seniory, po kterém už Modřičtí touží opravdu dlouho. Jak to vypadá s dokončením stavby a kdy se do ní nastěhují první obyvatelé?

Před třemi roky město spolupracovalo s podnikatelským subjektem, s nímž se předchozí vedení města podílelo na projektu poskytování služeb pro seniory. Začal se stavět objekt v soukromých rukou, kde město mělo garantovaných 20 bytových jednotek. Soukromý subjekt ale požadoval navýšení ceny za tyto jednotky, proto město od záměru upustilo a začalo připravovat vlastní projekt. Dnes je tento projekt města v polovině stavby, půjde o bytový komplex se 41 bytovými jednotkami pro 50 klientů. Objekt je navržen v nízkoenergetickém standardu. Dokončen by měl být letos na podzim. V rozmezí října a listopadu by se tam měli stěhovat nájemníci.

Jaké má město další investiční plány do budoucna?

Jak jsem již zmínil, připravujeme výstavbu víceúčelové sportovní haly, která bude sloužit především coby tělocvična pro základní školu. Je to pro nás priorita, protože základní škola dosud nemá vlastní tělocvičnu, žáci musí chodit do sokolovny.

Když jsme u toho sportu, prozraďte, jak to vypadá se sportovním vyžitím ve městě a jakým sportům se u vás daří?

Myslím, že pokud jde o sport, mají se Modřičtí rozhodně čím pochlubit. Místní nohejbalový oddíl je několikanásobný mistr republiky v soutěži družstev a máme zde i šikovné fotbalisty letos bude v Modřicích již 13. ročník mezinárodního fotbalového turnaje mladších žáků O pohár starosty města Modřice. Zúčastňují se jej převážně prvoligové týmy z České republiky, ze Slovenska a z Polska.

Modřice.

Pojďme se bavit i o kultuře. Jakými kulturními a společenskými akcemi to v Modřicích „žije"?

V plesové sezoně zde bývá několik plesů pořádaných městem a různými spolky počínaje hasiči, myslivci, zahrádkáři. Pokud jde o výčet tradičních akcí z kulturních programů, pořádaných městem, pak bych rád zmínil karneval pro děti, dubnové pálení čarodějnic, dětský den, podzimní lampionový průvod, rozsvěcení vánočního stromu a silvestrovské oslavy na konci roku.

Zapomenout samozřejmě nesmím na dvoje hody jedny v květnu, pořádané „ženáči" ve spolupráci s městem na svatého Gotharda, a druhé hody, pořádané „svobodnými" na svatého Václava 28. září. Značné oblibě se těší Šermířský den, kdy několik skupin historického šermu se střetne v historické bitvě. Při ní se zde scházívá na dvě stě účinkujících, návštěvnost bývá kolem dvanácti až patnácti set diváků. Ve městě se uskuteční už potřetí Den bojové techniky, je prezentací skupiny zabývající se historií, speciálně II. světovou válkou.

Ve vašem výčtu kulturních akcí se neobjevil oblíbený country festival Časomíra. Pročpak?

Country festival Časomíra jsme v našem městě mívali, ale na popud rádia jsme jej museli zrušit, protože byl přesunut na velodrom do Brna. Prý kvůli údajné dostupnosti pro více návštěvníků. Jsme z toho dost rozladěni, protože už měl být, tuším, pátý ročník, a vyšlo to vniveč.

Při pomyšlení, že Modřice jsou obklopeny průmyslovou a obchodní zónou, by jeden řekl, že kromě nákupů v obřím obchodním centru nemáte turisty nač nalákat. Je tomu tak?

Není tomu tak. A pak, i nakupující v Olympii mohou využít zdejších ubytovacích kapacit, kterých je v Modřicích dostatek. Z Modřic lze vyjíždět na zámek do Slavkova, na brněnský Špilberk i vzdálenější Macochu.

Dostupnost těchto turistických cílů je velmi dobrá jak autem, tak i prostřednictvím místní hromadné dopravy, neboť Modřice jsou začleněny do integrovaného dopravního systému jihomoravského kraje, ve městě máme dva přestupní terminály. Pokud jde o cykloturistiku, vede přes náš katastr cyklotrasa Brno-Vídeň.

Na našem území máme také naučnou cyklotrasu s informačními panely, která prochází Bobravským údolím a navazuje na vinařské cyklostezky na Jižní Moravě. Máme zde i přírodní zajímavosti ve starém písečném lomu dlouhodobě sídlí vzácný a ohrožený druh ptáka břehule říční, což je nejmenší druh vlaštovky v České republice. Díky ní je tamní lokalita chráněná. V Modřicích je zkrátka příjemně, když víte, kam zajít.

Pokud byste se chtěli o našem městě dozvědět více, doporučuji navštívit webové stránky města www.mesto-modrice.cz anebo ještě lépe, přijeďte se k nám podívat!

PROJEKT OBCE: Tento text je součástí komerčního projektu Deníku Rovnost Obce. Představují se v něm obce jihomoravského regionu.