Deset minut před půl sedmou, kdy zápas začíná, už je většina lidí na svých místech a netrpělivě vyčkávají na hvizd rozhočího, který zahájí zápas.

Jak utkání dopadne, mají všichni fanoušci jasno. „Kometa dnes vyhraje 3:1," říká Pavel Kadlík. „Já bych řekl, že čtyři," přidává se k tipování David Trávníček. Mladí kamarádi přišli na náměstí, aby zažili bouřlivou atmosféru. „Doma u televize se nám sedět nechce. Šli jsme proto sem, mezi lidi," říká Kadlík.

„Hoši bojovat! Hoši bojovat!" hlučí dav fanoušků při úvodním buly. V zápětí ale přichází studená sprcha, nejen v podobě deště, který ne a ne přestat. Litvínovský Michal Trávníček otevírá skóre a fanoušci Komety najednou utichají.

Při druhém gólu do sítě Komety se po sobě fanoušci začínají rozpačitě dívat. Takhle si začátek semifinálové série nepředstavovali. „A teď už budeme dávat góly jenom my," má jasno jeden z fanoušků.

I ostatní jako kdyby vycítili, že jejich tým potřebuje na dálku pomoct a začínají znovu skandovat. „Jedeme hoši, jedeme," ozývá se parkem na Moravském náměstí.

Jak zápas pokračuje a hokejisté Komety se dostávají do hry, sílí i sebevědomí fanoušků. „Celkově dopadne série 4:2. Doma jim nic nedarujeme," má jasno Jan Plachý.

Fandové, kterých i přes špatné počasí neubývá, dál povzbuzují svůj tým. Fronty na pivo někteří řeší vlastními zásobami. „Jak to pískáš?" křičí v podroušeném stavu a s lahví rumu v ruce jeden z nich.

Podle pořadatele Pavla Bartoška na zápas dorazila nejméně tisícovka fanoušků. „Minulý rok jsme začínali na dvou tisících, záleží ale hodně na počasí," říká. Ještě druhý zápas budou fanoušci sledovat na Moravském náměstí. Na další semifinálová utkání se už ale přesunou na stadion Za Lužánkami. Jestli brněnští hokejisté postoupí do finále, čeká fanoušky skandování na náměstí Svobody.

KAREL SELINGER