Situaci řeší městská část Brno-střed, která festival pořádá. „Termín oprav stanovíme až podle rozsahu škod. Čekáme na vyjádření pojišťovny,“ uvedl Daniel Zeman z oddělení vnějších vztahů. Potom bude také jasné, kdo škody zaplatí.

Dodávka vjela do části, pod kterou jsou trysky. „Na magistrátě věděli, že se k tryskám jezdit nesmí. Měli na to pořadatele festivalu upozornit,“ podotkl autor parku Jaroslav Černý.

Místo propadu nyní chrání plot a stan. „Ten brání vzniku dalších škod,“ řekl Zeman.

V posledních dnech si kromě prostoru s tryskami lidé neposedí ani na jedné ze zatravněných vlnek, kterou ohrazuje páska. „Kvůli náporu lidí je potřeba občas některý úsek odstavit a nechat trávu vzpamatovat se,“ vysvětlil ředitel Veřejné zeleně města Brna Jozef Kasala. Část bude zavřená měsíc.

Koncept vysokorychlostního transportního systému Hyperloop. Ilustrační foto.
Hyperloop porazil rychlovlak. V ekonomické výhodnosti

Po letošním festivalu Meeting Brno na Moravském náměstí ožil i prostor kolem lešení připomínající Německý dům a historii náměstí. Část místa ale minulý týden zabrala prodejní výstava aut. Mnohé Brňany to pobouřilo. „Současný stav, kdy se prostranství změnilo v autobazar, zabíjí vše, co v parku s dobrým úmyslem vzniklo. Člověk teď nemá vůbec chuť tudy chodit,“ okomentoval situaci místostarosta Sokola Brno I Michal Doležel na facebooku.

Výstavu mohla společnost uspořádat díky příspěvku na vznik instalace architekta Ondřeje Chybíka. Podle něj se taková protislužba vyplatila. „Měli jsme dvě možnosti. Buď požádat o peníze město, nebo se obrátit na soukromníky. Jsem rád, že jsme nezatížili městský rozpočet,“ zdůraznil Chybík. Společnost přispěla sedm set tisíc. „Sice teď mnoho lidí kritizuje, že park zabrala auta, ale než naše instalace vznikla, rozhodně náměstí nežilo tak jako nyní,“ zhodnotil architekt.

Problém ve výstavě nevidí ani náměstek brněnského primátora Matěj Hollan. Odkázal na vyjádření strany Žít Brno na facebookových stránkách. „Instalace lidé chválí. Na oplátku za peněžní dar chtěla firma na náměstí vystavit na pár dní několik aut. Ta nestojí na trávě uprostřed Lužánek, ale na asfaltu uprostřed ne příliš útulného koutu města,“ píše se ve vyjádření.

Ilustrační foto
Místo stromů bytový dům. Lidé chtějí náhradní zeleň