Představitelé města se totiž návrh rozhodli oprášit a v následujících letech podle něj náměstí upravit. „Moravské náměstí vnímáme dlouhodobě jako jeden z posledních parků, které si zaslouží úpravu. Kromě vánočních trhů a pár akcí v létě je to mrtvý bod uprostřed města. Proto zadáváme studii na jeho revitalizaci. Líbí se nám vyjít z návrhu architekta Hrůši," sdělil Brněnskému deníku Rovnost starosta Brna-středu Libor Šťástka.

Základní úpravy mají stát dvacet milionů korun. Už na podzim pro ně chce město žádat o dotaci.

Moravské náměstí v Brně podle návrhu architekta Petra Hrůši.Ovál má podle architekta uzavírat osu od hlavního nádraží, přes náměstí Svobody až na Moravské náměstí. „Elipsa je dokonalý tvar. Symbolizuje dynamiku. Její smysl je překlenout aktuální designy a poryvy různých stylů. Inspiraci jsme našli na renesančním náměstí v Padově," popsal architekt Hrůša.

Vodní prvek má podle něj zarámovat prostranství uprostřed. „To je určené lidem. Není vyloučené, že když tam bude dokonalý trávník, budou se tam lidé hledat třeba před nějakým koncertem nebo jen tak posedí s knížkou. Neměl by být problém tam přinést třeba láhev šampaňského. Voda je určitá hrana, která psychologicky umožní překročit mez všedních dní," věří Hrůša. Mosty přes kanál budou padací. „V zimě se zvednou a může se tam bruslit," navrhl architekt.

Své místo podle něj mají i sochy v tradičním provedení. „Vážné figurální sochy nejsou překonané. Díky sochám je přítomné trvání, které přesahuje jak naši aktuální přítomnost, tak budoucí představivost," myslí si Hrůša. Sochy podle něj může město doplňovat postupně podle volných peněz.

Návrh se líbí také náměstkovi primátora zodpovědného za investice Robertu Kotzianovi. „Takovou podobu plně podporuji. Nedokáži si moc ani představit jinou," řekl náměstek.

Ilustrační foto.Podle něj je vhodné v budoucnu přistoupit i ke druhé části návrhu. Ta počítá s tím, že Německý dům zbořený po druhé světové válce nahradí uprostřed vodního oválu nový dům pojmenovaný Evropský, v němž může sídlit nějaká kulturní instituce. „Je to správná myšlenka a vypořádání s minulostí. Parkové úpravy tak nesmí vyloučit pozdější stavbu," ujistil Kotzian.

Myšlenku postavení významné budovy podporuje také architekt Osamu Okamura. „V případě Evropského domu můžeme poukázat na fakt, že už nejsme postkomunistická země, jsme Evropané. Je to logické zakončení osy od náměstí Svobody," řekl Okamura.

Jinak byl ale kritičtější. „Náměstí je tak významné, že jeho podoba by měla vzejít z veřejné architektonické soutěže. Navíc si nejsem jist s navrženými sochami. Výtvarné umění se podle mne tak vyvinulo, že už není možné dělat kopie klasických soch," upozornil Okamura.

Brňanům se návrh líbí. „Něco jako promenáda u vody ve městě chybí. A sochy jsou zajímavé oživení," poznamenal Patrik Dvořák.

Historický pohled na Moravské náměstí v Brně.