Tři sta dvacet osm let chrání Brňany před morem a dalšími ranami osudu. V loňských komunálních volbách tak upozornila i na nekalé výběrové řízení bývalých brněnských radních. Nové vedení města ji teď schovalo neznámo kam.

„V roce 1679 slíbili brněnští měšťané postavit sloup ke cti Panny Marie, kterou považovali za ochránkyni města. Kolem ní pak stráží pět svatých,“ připomněla zrod brněnské památky historička Milena Flodrová. Společně s Marií hlídá Brno před neštěstím svatý Roch, který se díky své víře vyléčil z moru. Dalšími jsou svatý Sebastian, František Xaverský, Karel Boromejský a svatá Rosalie, patronka Palerma.

„Bohatě zdobenou památku stavělo devět mužů. Sochař Ferdinand Pflanndler krátce po dokončení sochy Panny Marie zemřel, a tak jej vystřídal italský mistr Conenall,“ doplnila historička Dana Olivová z brněnského muzea. Morový sloup se stal ozdobou tržiště na tehdejším Dolním náměstí. „Z počátku se u této památky konaly krátké bohoslužby, později vedle ní bývaly zaparkované fiakry a v moderní době je vystřídaly taxíky,“ popsala proměny jedné z ozdob centrálního brněnského náměstí Flodrová.

Oči světice s dítětem, které sledují dění v Brně, už ale nejsou originální. Barokní sochu od Ferdinanda Pflanndlera vystřídala její betonová replika. Třímetrová socha se totiž při přenášení jeřábem rozlomila v kolenou. Památkáři proto doporučili vyrobit kopii a Pannu Marii ze sedmnáctého století uložit na bezpečném místě. Ochránkyně města kvůli opravám minulý rok pomyslně zasáhla také do komunálních voleb. Magistrátní opozice totiž průtahy s její opravou označila za důkaz nestandardního výběrového řízení bývalého vedení města.

Spory už jsou pomalu zapomenuty a lidé se mohou těšit z opravené památky. Umístění originálu sochy však brněnští radní nechtějí prozradit. „Za několik týdnů radní rozhodnou, kde lidé sochu uvidí. Z bezpečnostního hlediska je zatím ukryta na tajném místě,“ prozradil mluvčí magistrátu Pavel Žára. Lidem se přesto sloup líbí.

„Dnes už ale takový význam nemá. Možná by lidé lépe pochopili jeho poselství, kdyby připomínal moderní problémy. Myslím, že zapamatovatelněji zní rakovinový nebo aidsový sloup,“ řekla učitelka hudby Alena Horáková.