Zatímco jedni ztvárnění významného hudebního skladatele od Kurta Gebauera obdivují, druzí by si představovali velikána decentnějšího. Mezi největší kritiky návrhu patří primátor Roman Onderka. „Sochu vybralo minulé vedení města. Jsem ale v tomto směru konzervativní. Chtěl bych klasickou sochu,“ řekl Onderka. Podle něj ale může kontroverzní dílo přilákat turisty.

Jiný názor má náměstkyně primátora Barbora Javorová. „Je to krásná práce. Myslím si, že neuškodí, když pohled na tak velkého muže bude trochu jiný, než na jaký jsme zvyklí,“ kontrovala Javorová. Podle samotného tvůrce Kurta Gebauera je tato diskuze jen důkazem toho, že se mu podařilo vytvořit hodnotné dílo. „Sochy jsou od toho, aby vzbuzovaly emoce. Doufám ale, že si Brňané zvyknou a Mozart se jim bude líbit,“ přeje si.

Do konce srpna bude Mozart hotový. Pak bude sochař pracovat na šestimetrovém sloupu, na který sochu postaví. „Nečekal jsem, že uprostřed podstavce musí být silná trubka. Musí totiž přežít náraz nákladního auta,“ řekl umělec. Brno za sochu zaplatí jeden a půl milionu korun.