Přiměly ji k tomu výzvy na facebooku a zprávy o tom, jak policie zatýká protestující. „Teď máme poslední šanci stromy zachránit. Všechna jednání totiž selhala,“ vysvětluje svoje rozhodnutí třiatřicetiletá Brňanka. Uvědomila si, že nejlépe pomůže tím, když se k blokádě kácení stromů na Šumavě přidá.

Dva dny, které na jihu Čech strávila, ji v mnohém překvapily. „Myslela jsem, že se postavíme ke stromům a dřevorubci přestanou kácet. Oni nás ale ignorovali a pracovali dál,“ stěžuje si.

Předpokládala, že dřevorubci nebudou porušovat bezpečnostní předpisy. „Když je v určité blízkosti káceného stromu člověk, dřevorubci nesmějí pracovat,“ vysvětluje žena.

Pamatuje si hlavně situaci, kdy policisté zadrželi jednoho z protestujících, který byl mimo nebezpečný prostor. Pak ho ale neúmyslně odvedli právě do oblasti, kde se kácelo. „A jeho jen o několik metrů minul padající kmen,“ zdůrazňuje.

Na místě ji zarazilo také to, že dřevorubci kmeny řežou na délku čtyř metrů a deseti centimetrů. „To je přesně míra k naložení na kamion. Dřevo má přitom v oblasti zůstat. Mladé stromy se nejlíp uchytí kolem těch starých spadlých kmenů,“ vysvětluje.

O tom, jestli spolu s ostatními odpůrci kácení neprotestovala zbytečně, se rozhodne už brzy. Strana TOP 09 se včera dohodla s aktivisty na ukončení protestů a projednání situace. „Hlavní je, aby se po dobu jednání přestalo kácet,“ přeje si Brňanka.

VOJTĚCH KUČERÁK