Kamerový systém má poznávací značky auta nasnímané po vjezdu auta ukládat do databáze. V ní už budou zaznamenané poznávací značky lidí, kteří v centru bydlí. „Při výjezdu z centra pak řidiči musí projet závorami. Lidem s předplaceným či rezidentním parkováním se závora zvedne automaticky," podotkla mluvčí Brna-středu Denisa Kapitančiková.

Ostatní řidiče závora podle ní nepustí do té doby, než zaplatí. „Řidiči uhradí parkovné v automatu. Zároveň do něj zadají poznávací značku svého auta," upřesnila mluvčí.

Radní městské části už záměr města odsouhlasili. „Systém má zvýšit úspěšnost vybíraní plateb za parkování a respekt k dopravnímu značení," vysvětlila kladné stanovisko Kapitančiková.

mýtný systémmá platit pro historické centrum Brna, ohraničené ulicemi Koliště, Husova a Nádražní
- vjezd do centra budou snímat kamery
- při výjezdu budou závory
- bez zaplacení vyjedou jen lidé s povolením, například rezidenti
- ostatní řidiče závory nepustí, dokud nezaplatí parkování

Řidič Levíček, který bydlí v Pellicově ulici, a často parkuje v centru, věří, že mýtný systém ulehčí parkování hlavně místním. „Doufám, že to bude další krok k zajištění dostatku míst pro lidi z centra. Pokud místo v centru nenajdou, často parkují i v mojí ulici. Pak je přeplněná a my přicházíme o místo na zaparkování," upozornil.

Konkrétnější podobu mýtného systému magistrát stále připravuje. „Podrobnosti budeme postupně upřesňovat. Pak jej projedná rada města," uvedl vedoucí Bielko.

Ujistil, že přímo systém parkování v centru města se výrazně měnit nemá. „Povolení k vjezdu zůstane stejným lidem, kteří ho mají nyní. Výhoda mýtného systému je, že řidiči se nemusí prokazovat rezidenčními kartami či parkovacími lístky," vysvětlil Bielko. Poznávací značky lidí s nárokem na rezidentní parkování podle něj do databáze mýtného systému nahrají úředníci při udělování povolení pro rezidentní stání.

V současnosti musí mít řidiči v centru za oknem auta vystavené rezidentní karty nebo lístek se zaplaceným parkovným.

Platit nemají ti, kteří parkovací místo v centru hledali neúspěšně. Kolik času dostanou řidiči na bezplatné hledání, zatím úředníci neupřesnili. „Místo v centru pravidelně hledám minimálně čtvrt hodiny," poznamenal Brňan Levíček.

Nepovolené vjezdy do centra a parkování v něm hlídají brněnští strážníci. Těm se návrh líbí. „Případné zavedení mýta může být efektivní při postihování neukázněných řidičů. V loňském roce jsme zaznamenali téměř dvanáct stovek neoprávněných vjezdů do pěší zóny," uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Plán nezavrhuje ani předseda spolku Brno plus a bývalý náměstek primátora Robert Kotzian. „Již v době mého působení na radnici bylo mýto jednou ze zvažovaných možností vypořádání se s dopravou a parkováním v centru," připomněl Kotzian.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ