„Hlavní náplní pobytu je zpracování nasbíraných dat, údržba automatických přístrojů, testování odolnosti vybraných stavebních hmot a vyzkoušení českého prototypu generátoru obnovitelné energie, kterou má vyrábět z větru," uvedla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Kvůli omezení financování odjeli na základnu zkušení a do jisté míry univerzální odborníci. „Ti, co už na Antarktidě byli v předchozích letech a mají tam své programy, zároveň jsou schopní plnit úkoly, které jim zadali kolegové zůstávající v Brně," vysvětlila redaktorka Přírodovědecké fakulty Ema Wiesnerová.

Negativní dopady snížených financí potvrzuje i bývalá účastnice expedic Šárka Mašová. „Pro spoustu vědců z Masarykovy univerzity je nyní nemožné se tam dostat, pokud nemají v zásobě vlastní granty," popsala parazitoložka z Masarykovy univerzity, která byla na Antarktidě již třikrát.

Nedostatek peněz se vědci snaží řešit do jisté míry i komerčně. „Základnu jsme nabídli různým institucím, které na ni mohou vyslat své pracovníky, aby zde prováděli vlastní výzkumy. Tyto instituce se tak podílejí na financování stanice," objasnila Wiesnerová. Podle ní by měl provoz stanice financovat stát, jelikož ji využívají různé české instituce a výzkum je ve světě vnímaný jako český.

Aby naplnili kapacitu stanice, doplnili letos expedici na první dva týdny pěti lidmi z Českého antarktického nadačního fondu, kteří si náklady na cestu a pobyt hradí sami. Podle vedoucího expedice Pavla Kaplera tito hosté slíbili pomoc s plněním jejich cílů.

Vypravení letošní vědecké expedice považují vědci za klíčové. „Dlouhodobá pozorování, mají smysl pouze při získání co nejdelší a pokud možno nepřerušené řady měření. Pokud bychom se na stanici nevypravili, přišli bychom o nejcennější výsledky za celých deset let snažení," zdůraznil Kapler.

Naopak parazitoložka Mašová se chystá na Antarktidu nejdřív za pět let. „Čekám až se oteplí a bude možné získat vzorky ryb, které bych mohla porovnat s daty z minulých let," popsala.

Dohromady šest vědců bude pracovat na základně Johana Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse až do konce února, kdy se vrátí zpět do České republiky. Expedice vyrazila do Antarktidy už podesáté.

EVA BÁRTOVÁ